Farma Mezi řádky

Farma Mezi řádky

Farma Mezi řádky

Lokální organická zelenina

  • Domů
  • O nás
  • KPZ/Bedýnky
  • Blog
  • Recepty
  • Kontakt
  • Domů
  • O nás
  • KPZ/Bedýnky
  • Blog
  • Recepty
  • Kontakt
Recepty

Zeleninové chilli s čočkou a fazolemi

Využijete: mrkev, řapíkatý celer, papriky, rajčata, chilli papričky, pórek, petrželku (případně koriandr) Na oleji nebo ghí orestujte jednu velkou cibuli, přidejte 2 stroužky česneku. Mezitím nakrájejte jednu mrkev na malé…

read more
30 září, 2023
Recepty

Zeleninová polévka s kadeřávkem a ovesnými vločkami

Využijete: kadeřávek (příp.toskánskou kapustu), listy z kedluben, bylinky Na oleji nebo ghí orestujeme cibuli, 1-2 stroužky česneku, potom přidáme 2 na kostičky nakrájené brambory, 2 mrkve, 1 petržel, kousek celeru,…

read more
8 června, 2023
Recepty

Pickles neboli rychle kvašená zelenina

Využijete: mrkev, řepu, ředkve, vodnici, ředkvičky, ale i pórek, cuketu apod. Zeleninu dobře očištěte, nastrouhejte, pórek nebo naťovou cibulku nakrájejte na menší kousky, dejte do větší mísy. Na 1 kg…

read more
15 září, 2023
  • Recepty

    Menemen/shakshouka, zkrátka vejce po turecku

    15 září, 2023 /

    Využijete: papriky, rajčata a cherry rajčátka, chilli papričky, petrželku, pažitku Na oleji orestujte jednu cibuli a 2 papriky (nejlépe různě barevné), přidejte i chilli, pokud máte rádi ostré. Potom přidejte 2-3 nastrouhaná rajčata a 10 cherry pokrájených rajčátek, nechte probublávat 5-10 minut. Pokud používáte pánev, která se může dát do trouby, udělejte ve směsi 4-6 důlků a rozklepněte do ní vajíčka a dejte na 2 minuty pod gril. Jinak přesuňte směs nejprve do zapékací misky a postupujte stejně. Podávejte posypané pažitkou a petrželkou s čerstvým pečivem.

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Rajčatová omáčka s mascarpone

    17 srpna, 2023

    Tabbouleh

    26 srpna, 2023

    Farro salát podle Green Kitchen

    9 září, 2023
  • Recepty

    Pickles neboli rychle kvašená zelenina

    15 září, 2023 /

    Využijete: mrkev, řepu, ředkve, vodnici, ředkvičky, ale i pórek, cuketu apod. Zeleninu dobře očištěte, nastrouhejte, pórek nebo naťovou cibulku nakrájejte na menší kousky, dejte do větší mísy. Na 1 kg přidejte jednu polévkovou lžíci soli (15-20g), dobře promněte, klidně 3 minuty či více, aby zelenina pustila dostatečně tekutin. Můžete do směsi nastrouhat klidně i jedno jablko či kousek zázvoru. Potom dobře napěchujte do sterilované sklenice zhruba do ¾ nádoby. Všechna zelenina by měla být pod tekutinou. Dobře zatižte těžítkem (vyvařený kámen, čistá sklenice bez etikety naplněná vodou apod.). Necháme kvasit na teplejším místě 5-7 dní. Potom přemístíme do lednice.

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Koláč z červené řepy podle Green Kitchen

    9 září, 2023

    Placičky z červené řepy (inspirováno receptem Green Kitchen)

    9 července, 2023

    Dýňové noky s kadeřávkovým pestem

    7 října, 2023
  • Recepty

    Koláč z červené řepy podle Green Kitchen

    9 září, 2023 /

    Využijete: červenou řepu včetně natě, tymián, bazalku Rozmixujte v mixéru 100g vloček, 50g mandlové mouky, 50g rýžové nebo špaldové mouky, 40g lněných semínek, 2 polévkové lžíce škrobu, půl lžičky soli, aby připomínala hrubou mouku. Potom přidejte 80g másla nebo kokosového oleje a mixujte, dokud se těsto nespojí. Potom přidávejte postupně 4 lžíce ledové vody. Přendejte těsto na 30 minut do lednice. Potom těsto vmačkejte do koláčové formy o průměru 22cm, propíchejte korpus vidličkou a pečte na 180 asi 12 minut. Nastrouhejte najemno 250g červené řepy. Na oleji orestujte jednu cibuli, 3 stroužky česneku a tymián a potom přidejte ještě 100g natě nasekané na drobné kousky. Osolte a opepřete, vmíchejte bazalku,…

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Rizoto s fazolkami a cuketou

    30 července, 2023

    Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou, lilky a cuketou (inspirováno receptem z Apetitu)

    30 července, 2023

    Ukrajinský bořč (inspirováno receptem ze Zeleninové kuchařky Petra Klímy)

    2 července, 2023
  • Recepty

    Farro salát podle Green Kitchen

    9 září, 2023 /

    Využijete: cuketu, papriky, cherry rajčata, fenykl, bazalku Uvařte 225g farro (nebo ječmene, pohanky, špaldových krup…). Nakrájejte jednu cuketu, 15 zralých rajčátek, fenykl, 1 papriku na malé kostičky, přidejte 2 prolisované stroužky česneku, posolte, opepřete, 2-3 lžíce olivového oleje, promíchejte a pečte na 200 stupňů asi 30 minut. Občas zamíchejte. Vařené obiloviny dejte do mísy, přidejte šťávu z citronu, olivový olej, grilovanou zeleninu, nasekanou bazalku, olivy a pistácie, případně ještě dochuťte solí a pepřem. Podávejte posypané hoblinkami parmezánu.

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    „Zlaté“ kysané zelí podle Green Kitchen

    15 října, 2023

    Mrkvové placičky na dva způsoby

    21 července, 2023

    Těstoviny s omáčkou z pečené zeleniny

    15 září, 2023
  • Recepty

    Salát z čekanky

    9 září, 2023 /

    Využijete: čekanku, hlávkový salát, cherry rajčátka, okurku, papriky Čekanku a hlávkový salát nakrájejte/natrhejte na menší kousky, pokrájejte okurku, rajčátka, papriku, dejte do mísy, nastrouhejte polovinu jablka, přidejte hrst rozinek. Zalijte zálivkou z olivového oleje, balsamica a medu/javorového sirupu, soli a pepře. Můžete posypat semínky (slunečnicová, dýňová…) nebo oříšky.

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Rajčatová polévka

    26 srpna, 2023

    Lívanečky s ovesnými vločkami a špenátem

    4 května, 2023
    polevka pesto mrkev

    Mrkvová polévka a pesto z mrkvové natě

    4 ledna, 2023
  • Recepty

    Turecký kuskusový salát

    1 září, 2023 /

    Využijete: rajčata, okurku, šalotku, chilli papričky, bylinky Do mísy dejte 120g kuskusu, lžičku mletého římského kmínu, lžičku uzené červené papriky, sůl, pepř, zalijte horkou vodou a nechte 10 minut nabobtnat. Mezitím nakrájejte nadrobno jednu šalotku, jednu okurku, 2 velká rajčata nebo více malých cherry, 1 chilli papričku a svazek petrželky (nebo koriandru, máty apod). Načechrejte kuskus vidličkou, vmíchejte vrchovatou lžíci rajského protlaku, všechnu zeleninu a bylinky, 2 lžíce olivového oleje a šťávu z poloviny citronu.

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Menemen/shakshouka, zkrátka vejce po turecku

    15 září, 2023

    Mrkvová polévka s červenou čočkou

    4 srpna, 2023

    Dýňová polévka se zázvorem

    30 září, 2023
  • Recepty

    Mrkvová bábovka z Apetitu

    1 září, 2023 /

    375g mrkve nastrouhejte najemno a rozmixujte dohladka spolu s 120ml oleje a 1 lžíci pomerančového likéru. Potom do směsi přimíchejte 3 velká vejce. V jiné míse smíchejte 195g hladké mouky, 45g bramborového škrobu, 140g cukru, 1 sáček prášku do pečiva, špetku soli, mletou vanilku. Vmíchejte do tekuté směsi a vlijte do vymazané a hrubou moukou vysypané formy na bábovku. Pečte na 175 stupňů asi hodinu.

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Kari – základní recept

    4 července, 2023

    Lívanečky s ovesnými vločkami a špenátem

    4 května, 2023

    Květákové placičky s bylinkovým dipem (inspirováno receptem z Apetitu)

    10 července, 2023
  • Recepty

    Španělské pisto

    1 září, 2023 /

    Využijete: lilek, cuketu, papriky, rajčata, šalotku, bylinky Lilek omyjte a nakrájejte na menší kostky, vložte do misky, lehce osolte, nechte vypotit asi 10 minut, pak omyjte a osušte. Mezitím nakrájejte 1 šalotku, 2 papriky, 1 cuketu, 2 stroužky česneku, 1 chilli papričku. Na pánvi orestujte na olivovém oleji lilek a dejte stranou. Zopakujte s cuketou a paprikami. Nakonec opečte na oleji cibuli, chilli, česnek a 600g rajčat. Jakmile rajčata pustí tekutinu, přidejte orestovanou zeleninu. Vše smíchejte a duste 10 minut. Potom ochuťte solí, pepřem, javorovým sirupem a čerstvým tymiánem. Výborné s grilovaným halloumi nebo čerstvým kváskovým pečivem.

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Cuketové placičky s bylinkovým dipem a mrkvovou raitou

    26 srpna, 2023

    Kadeřávkové a mrkvové pesto

    13 června, 2023

    Těstoviny s omáčkou z pečené zeleniny

    15 září, 2023
  • Recepty

    Gazpacho

    1 září, 2023 /

    Využijete: rajčata, papriky, okurku, šalotku, bylinky Jednu okurku, 1-2 papriky nakrájejte na menší kousky a dejte do mixeru spolu s jednou šalotkou, 2 stroužky česneku, 2 velkými masitými rajčaty. Rozmixujte dohladka, osolte, opepřete, dochuťte balzamicovým nebo červeným vinným octem a olivovým olejem. Vychlaďte a podávejte ozdobené čerstvými bylinkami (bazalka, petrželka apod.)

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Dýňové noky se švestkovým rozvarem a mákem (podle Petra Klímy)

    7 října, 2023

    Pastýřský koláč s čočkou a pastiňákovo-bramborovým pyré

    27 října, 2023

    Rukolové pesto

    24 května, 2023
  • Recepty

    Tabbouleh

    26 srpna, 2023 /

    Využijete: rajčata, okurku, naťovou cibulku, petrželku Uvařte bulgur, rajčata a okurku nakrájejte na drobné kostičky, naťovou cibulku a klidně celý svazek petrželky nasekejte najemno. Smíchejte, osolte, opepřete, přidejte šťávu z citronu, olivový olej a pokud máte ještě pár na drobno nasekaných snítek máty. Výborné s grilovaným sýrem.

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Salát z čekanky

    9 září, 2023

    Těstoviny s omáčkou z pečené zeleniny

    15 září, 2023

    Palak Paneer

    15 října, 2023
12345
Farma Mezi řádky © 2025
  • Zásady ochrany osobních údajů