-
Dýňové lívanečky
Dýni vydlabejte nakrájejte na klínky, rozložte na plech a pečte na 190 stupňů asi 30-40 minut, dokud není dýně měkká. Nechte zchladnout a rozmixujte na pyré. Odeberte 150g na lívanečky. Ze zbylého můžete udělat polévku, dýňové noky nebo ho zamražte. V míse smíchejte 170g hladké mouky, 20g cukru (nebo jeden zralý rozmačkaný banán), půl lžičky mleté skořice a mletého kardamonu, špetku muškátového oříšku a perníkového koření, soli a 5g kypřicího prášku do pečiva. Ve druhé míse smíchejte dohladka 250ml mléka, 30g rozpuštěného másla, 150g dýňového pyré a jedno vejce. Nakonec přidejte suché ingredience a dobře promíchejte. Opečené lívanečky servírujte tak, jak je máte rádi. Třeba se švestkovými povidly a zakysanou…
-
Zeleninové chilli s čočkou a fazolemi
Využijete: mrkev, řapíkatý celer, papriky, rajčata, chilli papričky, pórek, petrželku (případně koriandr) Na oleji nebo ghí orestujte jednu velkou cibuli, přidejte 2 stroužky česneku. Mezitím nakrájejte jednu mrkev na malé kousky, pórek na kolečka, papriky a rajčata na kostičky. K cibuli a česneku vsypte lžičku mletého koriandru a římského kmínu a půl lžičky uzené červené papriky. Po chvíli přidejte ještě 2 lžíce rajského protlaku, dobře promíchejte a vsypte všechnu zeleninu, 100g proprané červené čočky a přidejte jednu konzervu rajčat a zhruba polovinu konzervy vody. Vařte, dokud není čočka hotová, potom vsypte ještě konzervu scezených červených nebo černých fazolí ve slaném nálevu (nebo si uvařte předem vlastní, můžete uvařit fazolí více…
-
Dýňová polévka se zázvorem
Využijete: mrkev, Hokkaido (nebo jinou dýni např. máslovou), bylinky. Na oleji nebo ghí orestujte jednu velkou cibuli, 2 stroužky česneku, potom přidejte 2-3cm zázvoru nastrouhaného. Dýni vydlabejte a i se slupkou nakrájejte na kostky, vsypte do hrnce spolu se 2-3 bramborami také nakrájenými na kostky. Zalijte vodou či zeleninovým vývarem, aby byla zelenina akorát ponořená. Vařte doměkka, potom vlijte hrnek mléka a rozmixujte, osolte, opepřete, přidejte strouhaný muškátový oříšek a bylinky. Obměny: „asijskou“ verzi polévky vytvoříte přidáním kokosového mléka a koriandru místo petrželky. Nebo můžete zkusit do polévky přidat trochu červené čočky.
-
Marocký mrkvový salát s pohankou podle Kitchenette
Využijete: baby mrkvičky, chilli papričky, šalotku včetně natě, petrželku/koriandr Uvařte pohanku. Nejprve ji properte studenou vodou, dejte do hrnce se solí a zalijte vodou. Na hrnek pohanky dejte 1,5 hrnku vody. Po 2-3 minutách varu odstavte a nechte pohanku 30 minut dojít pod pokličkou. Mrkve (400g) nakrájejte podélně na přibližně stejné hranolky, silné asi 1 cm. Dejte do hrnce a vařte v osolené vodě asi 10 minut, aby byly příjemné na skus, ale stále křupavé. Potom slijte a nechte okapat. Ve velké pánvi rozehřejte ghí nebo olej a orestujte šalotku (nebo jednu cibuli), přidejte 3 stroužky česneku, chilli papričku/y a koření: ¼ lžičky mletého zázvoru, ½ lžičky mletého koriandru, sladké…
-
Dhal podle Rose Elliot
Využijete: mrkev, papriky, rajčata, chilli papričky, pórek, koriandr Uvařte 225g červené čočky spolu s jedním bobkovým listem. Na oleji orestujte jednu velkou cibuli, 1-2 stroužky česneku, lžičku čerstvého nastrouhaného zázvoru, přidejte lžičku kurkumy, mletého římského kmínu, koriandru. Nechte rozvonět a přidejte nejprve dvě pokrájená velká rajčata. Po chvíli přidejte jednu najemno nakrájenou mrkev, 2 papriky nakrájené na kostičky, pokrájený pórek. Ztlumte, přikryjte poklicí a duste doměkka. Potom přidejte uvařenou čočku, osolte, opepřete, vmíchejte nasekaný koriandr.
-
Kimči
Využijete: mrkev, ředkve, vodnici, šalotku včetně natí, pekingské zelí, chilli papričky. Pekingské zelí nakrájejte na velké kostky, osolte a nechte v míse alespoň hodinu. Potom propláchněte a vyždímejte vodu. Vmíchejte nastrouhanou mrkev, ředkev nakrájenou na nudličky, nakrájenou šalotku, nastrouhané 3 stroužky česneku a zhruba 2cm zázvoru, chilli papričku, ochutnejte, případně dosolte, přidejte ještě chilli v prášku nebo chilli pastu. V Korei přidávají ještě rybí omáčku (tak 1-2 lžičky). Pořádně proměte a promíchejte, aby zelenina pustila šťávu, napěchujte do vyvařené sklenice, zatižte a nechte zhruba 5 dní kvasit. Potom přesuňte do lednice.
-
Těstoviny s omáčkou z pečené zeleniny
Využijete: cuketu, papriky, rajčata, fenykl, bazalku Nakrájejte zeleninu na menší kousky, přidejte podrcené/prolisované 2 stroužky česneku, olivový olej, osolte, promíchejte a pečte na 180 stupňů asi 30 minut. Potom vše rozmixujte dohladka, přidejte jedno balení ricotty, nechte ještě 2 minuty probublat v hrnci, dochuťte, vsypte uvařené těstoviny. Podávejte posypané čerstvou bazalkou a parmezánem.
-
Menemen/shakshouka, zkrátka vejce po turecku
Využijete: papriky, rajčata a cherry rajčátka, chilli papričky, petrželku, pažitku Na oleji orestujte jednu cibuli a 2 papriky (nejlépe různě barevné), přidejte i chilli, pokud máte rádi ostré. Potom přidejte 2-3 nastrouhaná rajčata a 10 cherry pokrájených rajčátek, nechte probublávat 5-10 minut. Pokud používáte pánev, která se může dát do trouby, udělejte ve směsi 4-6 důlků a rozklepněte do ní vajíčka a dejte na 2 minuty pod gril. Jinak přesuňte směs nejprve do zapékací misky a postupujte stejně. Podávejte posypané pažitkou a petrželkou s čerstvým pečivem.
-
Pickles neboli rychle kvašená zelenina
Využijete: mrkev, řepu, ředkve, vodnici, ředkvičky, ale i pórek, cuketu apod. Zeleninu dobře očištěte, nastrouhejte, pórek nebo naťovou cibulku nakrájejte na menší kousky, dejte do větší mísy. Na 1 kg přidejte jednu polévkovou lžíci soli (15-20g), dobře promněte, klidně 3 minuty či více, aby zelenina pustila dostatečně tekutin. Můžete do směsi nastrouhat klidně i jedno jablko či kousek zázvoru. Potom dobře napěchujte do sterilované sklenice zhruba do ¾ nádoby. Všechna zelenina by měla být pod tekutinou. Dobře zatižte těžítkem (vyvařený kámen, čistá sklenice bez etikety naplněná vodou apod.). Necháme kvasit na teplejším místě 5-7 dní. Potom přemístíme do lednice.
-
Koláč z červené řepy podle Green Kitchen
Využijete: červenou řepu včetně natě, tymián, bazalku Rozmixujte v mixéru 100g vloček, 50g mandlové mouky, 50g rýžové nebo špaldové mouky, 40g lněných semínek, 2 polévkové lžíce škrobu, půl lžičky soli, aby připomínala hrubou mouku. Potom přidejte 80g másla nebo kokosového oleje a mixujte, dokud se těsto nespojí. Potom přidávejte postupně 4 lžíce ledové vody. Přendejte těsto na 30 minut do lednice. Potom těsto vmačkejte do koláčové formy o průměru 22cm, propíchejte korpus vidličkou a pečte na 180 asi 12 minut. Nastrouhejte najemno 250g červené řepy. Na oleji orestujte jednu cibuli, 3 stroužky česneku a tymián a potom přidejte ještě 100g natě nasekané na drobné kousky. Osolte a opepřete, vmíchejte bazalku,…