Recepty

Lilek s čočkou a vejcem podle Kichenette

Využijete: lilky, masitá omáčková rajčata, česnek, petrželku

Rozkrojte lilky podélně na poloviny, položte na plech, propíchejte vidličkou a pečte na 200 stupňů asi 30 minut. Potom vydlabejte dužninu a nasekejte ji na menší kousky. 200g čočky (zelené nebo belugy) uvařte doměkka. Na pánvi osmahněte 4 stroužky česneku, přidejte 1,5 lžičky mletého římského kmínu a 0,5 lžičky mletého koriandru a po chvilce vmíchejte 2 masitá rajčata nakrájená na kostky (můžete je předem spařit a oloupat, ale není to nutné), čočku a trochu vody, aby směs měla konzistenci řidší kaše. V průběhu vaření bude třeba určitě ještě trochu podlévat. Krátce vše povařte a nebojte se při míchání i čočku narušit, aby se lehce rozpadla. Až budou rajčata měkká, přidejte pokrájený lilek a ještě krátce povařte. Na závěr přidejte 60g tahiny, posolte, opepřete a pomocí citrónové šťávy i okyselte. Čočku ochutnejte a případně ještě dochuťte. Servírujte posypané petrželkou (v originále je použit koriandr, ale petrželka funguje taky dobře), pro ostřejší chuť s tenkými plátky červené cibule a vejcem naměkko, nahniličko, ztraceným a nebo i natvrdo, prostě jak máte rádi.

Napište nám

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *