-
Ředkvičková polévka s čočkou po asijsku
Využijete: ředkvičky (zejména ty větší, nebo kdybyste našli nějakou dutou či dřevnatou), ředkvičkové natě, případně další zelené listy (z kedlubny, kadeřávek, pak choi, tatsoi), koriandr Na oleji osmahněte cibuli (klidně použijte ty mladé cibulky z bedýnky), případně i česnek a trochu zázvoru, špetku římského kmínu a lžičku kurkumy. Přidejte nakrájené ředkvičky, cca 150g propláchnuté čočky (červené, žluté nebo zelené), zalijte asi 1 litrem vody nebo zeleninového vývaru. Vařte, dokud není čočka hotová. Potom přidejte posekané ředkvičkové natě a další zelené listy. Nechte zavadnout a potom rozmixujte tyčovým mixerem. Pokud bude polévka moc hustá, ještě ji rozřeďte horkou vodou. Osolte, opepřete. Posypte koriandrem. Můžete podávat ozdobené plátky ředkviček.
-
Náš nejoblíbenějí tvarohový koláč
Můžete ho udělat s jakýmkoliv ovocem (rybíz, jahody, meruňky, broskve, nastrouhaná jablka, rozinky a skořice…), nebo třeba s rebarborou. Když dělám se švestkami, do tvarohové náplně přidávám i trochu namletého máku. Zkrátka fantazii se meze nekladou. Těsto: 160g hladké mouky (možno použít špaldovou, celozrnnou, apod.) 80g másla 1 žloutek trocha ledové vody Těsto zpracujte, můžete nechat nejprve odpočinout v lednici, ale to já většinou nedělám, hned rozválím a funguje to taky. Mimochodem stejné těsto používám i na slaný quiche, jen do něj přidám sezamová a konopná semínka. Náplň: 1 tvaroh (nejlépe plnotučný) 1 zakysaná smetana 2 vejce a bílek z vejce, které jste použili do těsta 1 pytlíček vanilkového pudinku…
-
Recepty z bedýnek 2023
Konečně jsme se zmohli dát dohromady recepty, které jsme připravili do bedýnek pro naše KPZ odběratele minulou sezónu. Snažili jsme se trošku pomoct všem se zpracováním méně známé zeleniny jako je mangold, pak choi, bok choy a další. Stačí kliknout na jeden z formátů, a to buď epub, nebo pdf. Knížka je narychlo spíchnutá, z původních příspěvků na stránkách. Někdy v budoucnu si dáme trochu více práce a pohrajeme si s formátováním. Ať vám dobře poslouží a dobrou chuť!
-
Dýňový koláč s tvarohem
Na korpus smíchejte 160g hladké mouky, jeden žloutek, 20 gramů cukru, lžičku kypřicího prášku do pečiva, 80g másla a trochu ledové vody. Uhněťte těsto. Na náplň smíchejte 400g dýňového pyré (Hokkaido upečte, nechte zchladnout, rozmixujte, pokud chcete mít pyré opravdu jemné, odstraňte před mixováním slupku), 250g tvarohu, jeden vanilkový puding, 2 celá vejce a bílek, který vám zbyl z přípravy korpusu, 100g cukru, lžičku skořice a perníkového koření, po půl lžičce mletého zázvoru, kardamonu a muškátového oříšku, 120ml smetany a 0,5 dl rumu. Těsto na korpus rozválejte, dejte do formy, vlijte náplň, pečte na 170 stupňů zhruba 40 minut. Poprašte moučkovým cukrem smíchaným s trochou skořice.
-
Pastýřský koláč s čočkou a pastiňákovo-bramborovým pyré
Využijete: šalotku, pórek, mrkev, petržel, pastinák, řapíkatý celer, brambory Uvařte 225g zelené čočky nebo čočky beluga, jakmile je měkká, sceďte přebytečnou vodu. Uvařte na kostičky nakrájené brambory a pastinák v osolené vodě, potom přidejte mléko nebo smetanu, rozmačkejte nebo rozmixujte na pyré, dosolte dle chuti. Dohromady chcete alespoň 750g pyré. Na pánvi osmahněte na ghí nebo olivovém oleji jednu šalotku, pórek, stroužek česneku, jednu velkou mrkev (nebo přiměřené množství menších) nakrájenou na malé kostičky, půl svazku řapíkatého celeru, jednu petržel také na kostičky. Můžete přidat i žampiony nakrájené na menší kousky. Po chvíli přidejte půl lžičky sušeného tymiánu a majoránky, 2 lžíce rajského protlaku, uvařenou čočku, osolte a opepřete. Můžete…
-
Polévka z pečených kedluben a červené čočky podle Petra Klímy
Využijete: kedlubnu gigant, pažitku, šalotky Kedlubnu oloupejte, nakrájejte na kousky, poprašte lžící sušeného česneku, osolte, zakápněte olivovým olejem a pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 30 minut. Občas během pečení promíchejte. V hrnci osmahněte nahrubo nakrájenou šalotku, zasypte lžičkou kmínu, chvíli restujte. Zalijte litrem vody, přidejte 100g loupané červené čočky, lžičku zeleninového bujonu (např. Wurzl), lžičku soli a vařte, dokud nezačne čočka měknout. Nakonec přidáme upečené kedlubny a 3 lžičky čerstvého strouhaného křenu (nemusí být). Rozmixujeme na jemný krém. Dle potřeby dosolíme, zjemníme smetanou a posypeme nakrájenou pažitkou.
-
Jednoduché lasagne podle Green Kitchen
Využijete: šalotku, zelí, bazalku Na oleji nebo ghí osmahněte šalotku nebo cibuli, 3 stroužky česneku, 2 lžíce rajského protlaku, 2 lžíce kaparů. Potom vlijte 3 konzervy rajčat, osolte a vařte na mírném ohni asi 20 minut. 250g zelí (zbaveného košťálu) pokrájejte na silnější proužky, přidejte je do omáčky spolu s polovinou svazku bazalky, nechte vařit 5 minut a potom vmíchejte 250g zakysané smetany, nejlépe creme fraiche, a 75g vařené čočky (nejlépe zelené nebo beluga). Na dno zapékací nádoby o rozměrem 20x30cm vlijte vrstvu omáčky, zakryjte vrstvou lasagní, pokračujte vrstvou omáčky, posypte sýrem. Další vrstva budou opět lasagne. Opakujte vrstvy a zakončete omáčkou a strouhaným sýrem. Pečte na 200 stupňů asi…
-
Zelené zeleninové kari
Využijete: šalotku, papriku, mrkev, koriandr, citronovou trávu, thajskou bazalku, bok choy, cherry rajčátka Na kari pastu rozmixujte 1 velkou šalotku včetně natě, svazek koriandru (nechte si pár lístků na ozdobu), 2 stonky citronové trávy (pouze měkké vnitřky stonků), 4 stroužky česneku, 5cm kousek zázvoru, 2 chilli papričky, lžičku mletého římského kmínu a 2 lžíce rybí omáčky. Na oleji nebo ghí orestujte mrkev nakrájenou na plátky a papriku nakrájenou na větší kostičky, na závěr přidejte nasekané bok choy. Vyndejte z pánve, přidejte trochu oleje nebo ghí a restujte na něm kari pastu. Potom vlijte konzervu kokosového mléka, přilijte 200ml vody a vařte asi 10 minut, aby se omáčka trochu zredukovala. Potom…
-
Hřejivá polévka s fazolemi
Využijete: mrkev, pastiňák nebo kořenovou petržel, řapíkatý celer, brambory, petrželku, chilli papričky, papriky, šalotku, toskánskou kapustu Na oleji nebo ghí osmahněte šalotku, po chvíli přidejte nakrájený řapíkatý celer (půl svazku), 3 mrkve nakrájené na malé kostičky nebo plátky, kousek na kostičky nakrájeného pastiňáku nebo 2 petržele, 3 brambory nakrájené na kostičky, 2 papriky nakrájené na kostičky, 2 stroužky česneku, případně chilli papričku, ještě chvíli restujte. Pokud nejste vegetariáni, můžete přidat i klobásu nakrájenou na kolečka, nebo vyměňte za tempeh. Zalijte vodou či vývarem a vařte, dokud není zelenina měkká. Potom vmíchejte jednu konzervu fazolí (slitou), nebo fazole, které jste předem uvařili, a toskánskou kapustu nakrájenou na nudličky (tlusté řapíky odkrojte).…
-
Palak Paneer
Využijete: tatsoi (nebo klasický špenát), šalotku, cherry rajčátka či rajčata 200g tatsoi propláchněte a krátce ho spařte ve vroucí osolené vodě. Potom ho ihned zchlaďte v ledové vodě, sceďte, mírně vymačkejte a spolu s 5g oloupaného zázvoru rozmixujte na hladké pyré. V pánvi orestujte na ghí či oleji nakrájenou šalotku, po chvíli přidejte 1 lžičku mletého římského kmínu, garam masaly, mleté kurkumy, půl lžičky mletého kardamonu a nechte rozvonět. Potom přidejte pokrájených 5 cherry rajčátek či jedno velké rajče, 3 podrcené stroužky česneku a ještě chvíli restujte. Přilijte pyré z tatsoi, špetku chilli (nebo kousek chilli papričky), mleté skořice a sůl. Asi po minutě přilijte 100g smetany ke šlehání a…