Náš nejoblíbenějí tvarohový koláč
Můžete ho udělat s jakýmkoliv ovocem (rybíz, jahody, meruňky, broskve, nastrouhaná jablka, rozinky a skořice…), nebo třeba s rebarborou. Když dělám se švestkami, do tvarohové náplně přidávám i trochu namletého máku. Zkrátka fantazii se meze nekladou.
Těsto:
160g hladké mouky (možno použít špaldovou, celozrnnou, apod.)
80g másla
1 žloutek
trocha ledové vody
Těsto zpracujte, můžete nechat nejprve odpočinout v lednici, ale to já většinou nedělám, hned rozválím a funguje to taky. Mimochodem stejné těsto používám i na slaný quiche, jen do něj přidám sezamová a konopná semínka.
Náplň:
1 tvaroh (nejlépe plnotučný)
1 zakysaná smetana
2 vejce a bílek z vejce, které jste použili do těsta
1 pytlíček vanilkového pudinku
80g cukru
Rozmixujte dohladka.
Těsto rozválejte, přendejte do koláčové formy, nalijte náplň, poklaďte ovocem (rebarboru oloupejte a nakrájejte na malé kousky), posypte drobenkou (třeba 20g másla, 20g cukru, 40g hrubé mouky).
Pečte na 170 stupňů 40 minut. Korpus není třeba předpékat.


