Recepty

Náš nejoblíbenějí tvarohový koláč

Můžete ho udělat s jakýmkoliv ovocem (rybíz, jahody, meruňky, broskve, nastrouhaná jablka, rozinky a skořice…), nebo třeba s rebarborou. Když dělám se švestkami, do tvarohové náplně přidávám i trochu namletého máku. Zkrátka fantazii se meze nekladou.

Těsto:

160g hladké mouky (možno použít špaldovou, celozrnnou, apod.)

80g másla

1 žloutek

trocha ledové vody

Těsto zpracujte, můžete nechat nejprve odpočinout v lednici, ale to já většinou nedělám, hned rozválím a funguje to taky. Mimochodem stejné těsto používám i na slaný quiche, jen do něj přidám sezamová a konopná semínka.

Náplň:

1 tvaroh (nejlépe plnotučný)

1 zakysaná smetana

2 vejce a bílek z vejce, které jste použili do těsta

1 pytlíček vanilkového pudinku

80g cukru

Rozmixujte dohladka.

Těsto rozválejte, přendejte do koláčové formy, nalijte náplň, poklaďte ovocem (rebarboru oloupejte a nakrájejte na malé kousky), posypte drobenkou (třeba 20g másla, 20g cukru, 40g hrubé mouky).

Pečte na 170 stupňů 40 minut. Korpus není třeba předpékat.