• Recepty

    Koprovka s cuketou a jáhlami (inspirováno Aničkou Kalčíkovou a receptem od Hanky Zemanové)

    Využijete: cukety, kopr, cibule Na oleji nebo ghi osmahněte 2 cibule, přidejte na kousky nakrájené cukety (může být I další bílá zelenina jako bílé části porku, brambory, pastinák apod), 50g propláchnutých jáhel. Zalijte vodou, osolte, vařte doměkka, rozmixujte. Máte hustou omáčku/polévku. Ochuťte ume octem, cukrem, solí, pepřem. Na závěr nasypte najemno nakrájený kopr.

  • Recepty

    Květáková rýže

    Květák rozeberte na růžičky a rozmixujte v mixéru nadrobno. Pozor nepřemixovat, aby rýže nebyla příliš drobná. Na pánvi na oleji osmahněte jednu cibuli, vhoďte květákovou rýži, osolte, opepřete, restujte pouze cca 2 minuty, aby nebyl byl květák pořád křupavý. Hotovo. Můžete podávat místo klasické rýže. Květáková rýže na “indický způsob” Rozmixujte květák. Na oleji osmahněte cibulku, přidejte římský kmín, garam masalu, kurkumu, květákovou rýži. Postupujte stejně jako v předchozím receptu. TIP: zkuste udělat z květákové rýže smaženou rýži (se zeleninou a tofu), nebo můžete část rýže nahradit právě květákem

  • Recepty

    Kapustové karbanátky

    Využijete: kapustu, cibulky (možno použít i ty naťové), česnekové výhonky Verze s masem: V míse smíchejte: 500g mletého masa (může být jen vepřové nebo mix), 500g kapusty nadrobno nakrájené, 1 vejce, sůl, pepř, paprika, majoránka, 3 naťové cibulky nebo 1 velká či 2 menší kulaté cibule, 1 stroužek česneku nebo jeden až dva výhonky nadrobno nakrájené. Pokud by se karbanátky hodně rozpadaly, přidejte trochu strouhanky. Vytvarujte karbanátky, obalte ve strouhance, dejte na pečící papír na plech. Pečte na 180 stupňů asi 25 minut. Během pečení obraťte. Pro vegetariánskou verzi použijte nastrouhané uzené tofu a zahustěte třeba ovesnými vločkami nebo hraškou.

  • Recepty

    Quiche z mangoldu a listů řepy

    Využijete: mangold, listy řepy, případně i kadeřávek, cibulky, česnekové výhonky Na těsto smíchejte 170g hladké mouky (lze použít i celozrnnou, špaldovou apod.), 80g másla, jedno vejce, lžičku soli, lžičku sezamových nebo konopných semínek a trochu ledové vody. Vypracujte těsto. Vyválejte a přeneste do kulaté koláčové formy. Na náplň osmahněte na pánvi cibulky, česnekové výhonky, řapíky mangoldu a stonky řepných listů. Osolte, opepřete a po chvilce přidejte i zelené části listů. Nechte trochu vychladnout a potom nasypte na těsto v koláčové formě. V misce vyšlehejte 3 vejce, 200ml smetany, sůl, pepř. Nalijte na zeleninovou náplň. Můžete poklást na kousky nakrájenými sušenými rajčaty a posypte nadrobenou fetou nebo balkánským sýrem. Můžete i…

  • Recepty

    Salát z barevných řep

    Využijete: řepy, bylinky V míse smíchejte olivový olej, balzamikový ocet, hořčici, med, sůl a pepř. Řepy nakrájejte na co nejtenčí plátky. Můžete je předem oloupat, ale není to nutné. Promíchejte s dresingem. Můžete posypat pár lístky oregana nebo třeba tymiánu či bazalky.

  • Recepty

    Ředkvičková polévka s čočkou po asijsku

    Využijete: ředkvičky (zejména ty větší, nebo kdybyste našli nějakou dutou či dřevnatou), ředkvičkové natě, případně další zelené listy (z kedlubny, kadeřávek, pak choi, tatsoi), koriandr Na oleji osmahněte cibuli (klidně použijte ty mladé cibulky z bedýnky), případně i česnek a trochu zázvoru, špetku římského kmínu a lžičku kurkumy. Přidejte nakrájené ředkvičky, cca 150g propláchnuté čočky (červené, žluté nebo zelené), zalijte asi 1 litrem vody nebo zeleninového vývaru. Vařte, dokud není čočka hotová. Potom přidejte posekané ředkvičkové natě a další zelené listy. Nechte zavadnout a potom rozmixujte tyčovým mixerem. Pokud bude polévka moc hustá, ještě ji rozřeďte horkou vodou. Osolte, opepřete. Posypte koriandrem. Můžete podávat ozdobené plátky ředkviček.

  • Recepty

    Náš nejoblíbenějí tvarohový koláč

    Můžete ho udělat s jakýmkoliv ovocem (rybíz, jahody, meruňky, broskve, nastrouhaná jablka, rozinky a skořice…), nebo třeba s rebarborou. Když dělám se švestkami, do tvarohové náplně přidávám i trochu namletého máku. Zkrátka fantazii se meze nekladou. Těsto: 160g hladké mouky (možno použít špaldovou, celozrnnou, apod.) 80g másla 1 žloutek trocha ledové vody Těsto zpracujte, můžete nechat nejprve odpočinout v lednici, ale to já většinou nedělám, hned rozválím a funguje to taky. Mimochodem stejné těsto používám i na slaný quiche, jen do něj přidám sezamová a konopná semínka. Náplň: 1 tvaroh (nejlépe plnotučný) 1 zakysaná smetana 2 vejce a bílek z vejce, které jste použili do těsta 1 pytlíček vanilkového pudinku…

  • Aktuality

    Recepty z bedýnek 2023

    Konečně jsme se zmohli dát dohromady recepty, které jsme připravili do bedýnek pro naše KPZ odběratele minulou sezónu. Snažili jsme se trošku pomoct všem se zpracováním méně známé zeleniny jako je mangold, pak choi, bok choy a další. Stačí kliknout na jeden z formátů, a to buď epub, nebo pdf. Knížka je narychlo spíchnutá, z původních příspěvků na stránkách. Někdy v budoucnu si dáme trochu více práce a pohrajeme si s formátováním. Ať vám dobře poslouží a dobrou chuť!

  • Recepty

    Dýňový koláč s tvarohem

    Na korpus smíchejte 160g hladké mouky, jeden žloutek, 20 gramů cukru, lžičku kypřicího prášku do pečiva, 80g másla a trochu ledové vody. Uhněťte těsto. Na náplň smíchejte 400g dýňového pyré (Hokkaido upečte, nechte zchladnout, rozmixujte, pokud chcete mít pyré opravdu jemné, odstraňte před mixováním slupku), 250g tvarohu, jeden vanilkový puding, 2 celá vejce a bílek, který vám zbyl z přípravy korpusu, 100g cukru, lžičku skořice a perníkového koření, po půl lžičce mletého zázvoru, kardamonu a muškátového oříšku, 120ml smetany a 0,5 dl rumu. Těsto na korpus rozválejte, dejte do formy, vlijte náplň, pečte na 170 stupňů zhruba 40 minut. Poprašte moučkovým cukrem smíchaným s trochou skořice.

  • Recepty

    Pastýřský koláč s čočkou a pastiňákovo-bramborovým pyré

    Využijete: šalotku, pórek, mrkev, petržel, pastinák, řapíkatý celer, brambory Uvařte 225g zelené čočky nebo čočky beluga, jakmile je měkká, sceďte přebytečnou vodu. Uvařte na kostičky nakrájené brambory a pastinák v osolené vodě, potom přidejte mléko nebo smetanu, rozmačkejte nebo rozmixujte na pyré, dosolte dle chuti. Dohromady chcete alespoň 750g pyré. Na pánvi osmahněte na ghí nebo olivovém oleji jednu šalotku, pórek, stroužek česneku, jednu velkou mrkev (nebo přiměřené množství menších) nakrájenou na malé kostičky, půl svazku řapíkatého celeru, jednu petržel také na kostičky. Můžete přidat i žampiony nakrájené na menší kousky. Po chvíli přidejte půl lžičky sušeného tymiánu a majoránky, 2 lžíce rajského protlaku, uvařenou čočku, osolte a opepřete. Můžete…