Farma Mezi řádky

Farma Mezi řádky

Farma Mezi řádky

Lokální organická zelenina

  • Domů
  • O nás
  • KPZ/Bedýnky
  • Blog
  • Recepty
  • Kontakt
  • Domů
  • O nás
  • KPZ/Bedýnky
  • Blog
  • Recepty
  • Kontakt
Recepty

Quiche s mangoldem a špenátem

Na těsto: 230g mouky dle vlastního výběru (špaldová, bílá hladká, celozrnná, pohanková, mix…), 80g másla, lžička soli, 2 lžíce konopného semínka či sezamu, trocha studené vody. Vypracujeme těsto, vyválíme, přendáme…

read more
12 května, 2023
Recepty

Brokolicové placičky podle Green Kitchen

500g brokolice rozmixujte najemno, nasypte do mísy, přidejte 100g mandlové mouky (můžete si sami rozmixovat mandle, vyjde to levněji), 3-4 vejce, lžičku sušených bylinek (oregano, tymián…), sůl, pepř. Smíchejte, potom…

read more
14 července, 2025
Recepty

Baba ganoush (lilkový dip/pomazánka)

Využijete: lilky, česnek, petrželku Rozkrojte lilky podélně na poloviny, položte na plech, propíchejte vidličkou a pečte na 200 stupňů asi 30 minut. Potom vydlabejte dužninu a rozmixujte ji se solí,…

read more
11 srpna, 2023
  • Recepty

    Cuketový nákyp se sýrem

    11 srpna, 2023 /

    Využijete: cuketu, naťovou cibulku, česnek V míse smíchejte 450g nahrubo nastrouhané cukety (ze které jste vymačkali přebytečnou tekutinu), 100g nastrouhané fety a jednu nastrouhanou mozzarellu, 2 prolisované/nastrouhané stroužky česneku, 3 vejce, ¾ hrnku mléka, 200 g celozrnné mouky, lžičku kypřicího prášku do pečiva, lžičku soli, trochu pepře, jednu cibuli a 2 naťové cibulky nakrájené najemno. Pečicí nádobu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou nebo strouhankou, nalijte do ní směs, urovnejte a povrch posypte štědře strouhaným parmezánem. Pečte na 200 stupňů 30-35 minut. Podávejte se salátem a spoustou čerstvé letní zeleniny.

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Pikantní salsa z okurek a rajčátek

    4 srpna, 2023

    Cuketové nudle

    5 srpna, 2025

    Quiche z mangoldu a listů řepy

    27 června, 2025
  • Recepty

    Lilek s čočkou a vejcem podle Kichenette

    11 srpna, 2023 /

    Využijete: lilky, masitá omáčková rajčata, česnek, petrželku Rozkrojte lilky podélně na poloviny, položte na plech, propíchejte vidličkou a pečte na 200 stupňů asi 30 minut. Potom vydlabejte dužninu a nasekejte ji na menší kousky. 200g čočky (zelené nebo belugy) uvařte doměkka. Na pánvi osmahněte 4 stroužky česneku, přidejte 1,5 lžičky mletého římského kmínu a 0,5 lžičky mletého koriandru a po chvilce vmíchejte 2 masitá rajčata nakrájená na kostky (můžete je předem spařit a oloupat, ale není to nutné), čočku a trochu vody, aby směs měla konzistenci řidší kaše. V průběhu vaření bude třeba určitě ještě trochu podlévat. Krátce vše povařte a nebojte se při míchání i čočku narušit, aby se…

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Pečená špagetová dýně

    27 července, 2023

    Rukolové pesto

    24 května, 2023

    Tabbouleh

    26 srpna, 2023
  • Recepty

    Baba ganoush (lilkový dip/pomazánka)

    11 srpna, 2023 /

    Využijete: lilky, česnek, petrželku Rozkrojte lilky podélně na poloviny, položte na plech, propíchejte vidličkou a pečte na 200 stupňů asi 30 minut. Potom vydlabejte dužninu a rozmixujte ji se solí, pepřem, česnekem, mletým římským kmínem, tahini, citronovou šťávou a olivovým olejem. Na závěr vmíchejte nasekanou petrželku.

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Základní recept na smaženou rýži

    15 května, 2023

    Superrychlé a osvěžující letní těstoviny s rajčaty, bazalkou a chilli

    17 srpna, 2023

    Dýňové noky s kadeřávkovým pestem

    7 října, 2023
  • Recepty

    Čočkové lečo s tofu a černou solí (podle Luštěninové kuchařky Petra Klímy)

    4 srpna, 2023 /

    Využijete: papriky, rajčata, petrželku Na oleji osmahneme 2 cibule, přidáme 2 lžíce uzené papriky, restujeme a pak zalijeme 300ml vody. Vsypeme 80g propláchnuté červené čočky, přidáme nakrájená rajčata (800g, můžete je předem nakrojit do kříže, spařit v horké vodě a oloupat, ale není to nutné), na větší kousky nakrájené papriky (500g), osolíme a vaříme 10-15 minut, dokud se voda téměř nevyvaří. V misce rukou nebo vidličkou rozmačkáme kostku tofu se lžičkou kurkumy a lžící černé soli, přidáme do hrnce se špetkou mletého pepře a ještě krátce povaříme. K vylepšení chuti můžeme přidat 2 lžíce sojové omáčky. Servírujeme s pečivem či bramborem, posypané nasekanou petrželkou nebo pažitkou.

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Zeleninová polévka s kadeřávkem a ovesnými vločkami

    8 června, 2023

    Turecký kuskusový salát

    1 září, 2023

    Pickles neboli rychle kvašená zelenina

    15 září, 2023
  • Recepty

    Letní těstoviny plné zeleniny

    4 srpna, 2023 /

    Využijete: naťovou cibulku, cuketu, papriky, mrkev, tymián, bazalku Na olivovém oleji orestujte naťovou cibulku, česnek, přidejte lístky tymiánu a jíte-li maso, pár plátků slaniny nakrájené na kostičky (lze ale vynechat). Potom přidejte nakrájenou papriku, nastrouhanou mrkev, chvíli restujte. Na závěr přidejte na plátky nakrájenou cuketu a na kostky nakrájená masitá rajčata. Osolte, opepřete, a když je hotovo, vmíchejte nasekanou čerstvou bazalku. Podávejte s těstovinami a olivami, posypané sýrem.

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Cuketové placičky s bylinkovým dipem a mrkvovou raitou

    26 srpna, 2023

    Pečená špagetová dýně

    27 července, 2023

    Dhal podle Rose Elliot

    23 září, 2023
  • Recepty

    Pikantní salsa z okurek a rajčátek

    4 srpna, 2023 /

    Využijete: rajčátka cherry, okurku, chilli papričky, naťovou cibulku, česnek, hladkolistou petrželku Rajčátka a okurku nakrájejte na malé kostičky, cibulku, petrželku a chilli papričku/y nasekejte najemno, přidejte prolisovaný česnek, citronovou/limetkovou šťávu, olivový olej, osolte, opepřete. Podávejte jako salát, ke grilované zelenině nebo masu…

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Pečená rajčata s cottage sýrem (podle Paleosnadno)

    15 září, 2025

    Pomazánka z červené řepy

    26 června, 2023

    Dýňové lívanečky

    30 září, 2023
  • Recepty

    Mrkvová polévka s červenou čočkou

    4 srpna, 2023 /

    Využijete: mrkev, česnek, petrželku Na oleji nebo ghí osmahněte jednu cibuli, 2 stroužky česneku, přidejte lžičku mletého římského kmínu a mletých semínek koriandru, 750g mrkve nakrájené na kolečka, 100g propláchnuté červené čočky. Zalijte litrem zeleninového vývaru, vařte doměkka, rozmixujte. Dochuťte solí, pepřem, posypte petrželkou, případně máte-li z jara zamražený koriandr, hodí se ještě lépe.

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Letní minestrone podle J. Oliviera

    17 srpna, 2023

    Květáková pizza podle Green Kitchen

    14 července, 2025

    Kimči

    23 září, 2023
  • Recepty

    Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou, lilky a cuketou (inspirováno receptem z Apetitu)

    30 července, 2023 /

    Využijete: cuketu, lilek, česnek, bylinky 2 lilky nakrájejte na centimetrové plátky, osolte, nechte vypotit, potom osušte, obalte v hladké mouce a osmažte z obou stran dozlatova. Cuketu jen nakrájejte na plátky. Uvařte si 350g těstovin a asi 800g rajčatové omáčky (osmahněte cibulku, česnek a bylinky, přidejte passatu nebo rajčata v konzervě, případně čerstvá oloupaná rajčata, povařte, rozmixujte). Smíchejte těstoviny s omáčkou. Do zapékací nádoby dejte vrstvu těstovin, potom dejte vrstvu lilků a cuket, posypte parmezánem a potřete ricottou, opakujte ještě jednou (případně vícekrát do spotřebování surovin), poslední vrstva jsou opět lilky, cukety a sýr. Zapékejte na 200 stupňů asi 20 minut a potom ještě nechte 10 minut dojít.

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Chimichurri

    14 července, 2025

    Náš nejoblíbenější jarní salát

    14 května, 2023

    Letní minestrone podle J. Oliviera

    17 srpna, 2023
  • Recepty

    Tortilla plněná restovanou cuketou (podle Simony Hrochové z Rodinné farmy Částkov)

    30 července, 2023 /

    Využijete: naťovou cibulku, cukety, bazalku Na olivovém oleji orestujte naťovou cibulku, česnek, cukety, osolte, opepřete, zasypte bazalkou. Dejte do středu tortilly, můžete přidat nějaký sýr apod. Zabalte, zapečte. Nejrychlejší oběd nebo večeře je na světě. Přikrájejte si k tomu čerstvou okurku, papriky, mrkev a nezapomeňte na rajčátka. Simona Hrochová je naší velkou inspirací, zde odkaz na jejich FB 🙂

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Těstoviny zapečené se špenátem a mangoldem

    16 května, 2023

    Něco jako Pasta primavera

    17 července, 2023

    Ředkvičková polévka s čočkou po asijsku

    30 května, 2025
  • Recepty

    Cuketová polévka

    30 července, 2023 /

    Využijete: cuketu, česnek, kopr Na oleji nebo ghí osmahněte jednu cibuli, 2 stroužky česneku, přidejte asi 2-3 brambory a jednu velkou cuketu nakrájenou na kostky. Zalijte zeleninovým vývarem, vařte doměkka. Potom přisypte asi 2 hrsti hrášku, osolte, opepřete, nastrouhejte muškátový oříšek, rozmixujte. Na závěr přidejte kelímek zakysané smetany a kopr. Nevařte, už jen rozmíchejte, aby se smetana nesrazila.

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Pastýřský koláč s čočkou a pastiňákovo-bramborovým pyré

    27 října, 2023

    Cuketový perník podle Kichenette

    14 července, 2025

    Rychlá restovaná zelenina alá Asie

    1 května, 2023
56789
Farma Mezi řádky © 2025
  • Zásady ochrany osobních údajů