Farma Mezi řádky

Farma Mezi řádky

Farma Mezi řádky

Lokální organická zelenina

  • Domů
  • O nás
  • KPZ/Bedýnky
  • Blog
  • Recepty
  • Kontakt
  • Domů
  • O nás
  • KPZ/Bedýnky
  • Blog
  • Recepty
  • Kontakt
Recepty

Dýňová polévka se zázvorem

Využijete: mrkev, Hokkaido (nebo jinou dýni např. máslovou), bylinky. Na oleji nebo ghí orestujte jednu velkou cibuli, 2 stroužky česneku, potom přidejte 2-3cm zázvoru nastrouhaného. Dýni vydlabejte a i se…

read more
30 září, 2023
Recepty

Tortilla plněná restovanou cuketou (podle Simony Hrochové z Rodinné farmy Částkov)

Využijete: naťovou cibulku, cukety, bazalku Na olivovém oleji orestujte naťovou cibulku, česnek, cukety, osolte, opepřete, zasypte bazalkou. Dejte do středu tortilly, můžete přidat nějaký sýr apod. Zabalte, zapečte. Nejrychlejší oběd…

read more
30 července, 2023
Recepty

Dýňové noky se švestkovým rozvarem a mákem (podle Petra Klímy)

Dýňové pyré z předešlého receptu smícháme s polohrubou moukou a špetkou soli tak, aby se těsto nelepilo příliš na lžíci, ale ani nebylo moc tuhé. Lžící tvarujeme noky a klademe…

read more
7 října, 2023
  • Recepty

    Mrkvová polévka s červenou čočkou

    4 srpna, 2023 /

    Využijete: mrkev, česnek, petrželku Na oleji nebo ghí osmahněte jednu cibuli, 2 stroužky česneku, přidejte lžičku mletého římského kmínu a mletých semínek koriandru, 750g mrkve nakrájené na kolečka, 100g propláchnuté červené čočky. Zalijte litrem zeleninového vývaru, vařte doměkka, rozmixujte. Dochuťte solí, pepřem, posypte petrželkou, případně máte-li z jara zamražený koriandr, hodí se ještě lépe.

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou, lilky a cuketou (inspirováno receptem z Apetitu)

    30 července, 2023

    Kadeřávkové a mrkvové pesto

    13 června, 2023

    Cuketový nákyp se sýrem

    11 srpna, 2023
  • Recepty

    Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou, lilky a cuketou (inspirováno receptem z Apetitu)

    30 července, 2023 /

    Využijete: cuketu, lilek, česnek, bylinky 2 lilky nakrájejte na centimetrové plátky, osolte, nechte vypotit, potom osušte, obalte v hladké mouce a osmažte z obou stran dozlatova. Cuketu jen nakrájejte na plátky. Uvařte si 350g těstovin a asi 800g rajčatové omáčky (osmahněte cibulku, česnek a bylinky, přidejte passatu nebo rajčata v konzervě, případně čerstvá oloupaná rajčata, povařte, rozmixujte). Smíchejte těstoviny s omáčkou. Do zapékací nádoby dejte vrstvu těstovin, potom dejte vrstvu lilků a cuket, posypte parmezánem a potřete ricottou, opakujte ještě jednou (případně vícekrát do spotřebování surovin), poslední vrstva jsou opět lilky, cukety a sýr. Zapékejte na 200 stupňů asi 20 minut a potom ještě nechte 10 minut dojít.

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Marocký mrkvový salát s pohankou podle Kitchenette

    23 září, 2023

    Nejrychlejší a nejjednodušší fazolky

    16 července, 2023

    Ředkvičková polévka s čočkou po asijsku

    30 května, 2025
  • Recepty

    Tortilla plněná restovanou cuketou (podle Simony Hrochové z Rodinné farmy Částkov)

    30 července, 2023 /

    Využijete: naťovou cibulku, cukety, bazalku Na olivovém oleji orestujte naťovou cibulku, česnek, cukety, osolte, opepřete, zasypte bazalkou. Dejte do středu tortilly, můžete přidat nějaký sýr apod. Zabalte, zapečte. Nejrychlejší oběd nebo večeře je na světě. Přikrájejte si k tomu čerstvou okurku, papriky, mrkev a nezapomeňte na rajčátka. Simona Hrochová je naší velkou inspirací, zde odkaz na jejich FB 🙂

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Citronový salát z fenyklu a čočky (podle Green Kitchen)

    22 června, 2023

    Menemen/shakshouka, zkrátka vejce po turecku

    15 září, 2023

    Univerzální „zelená“ polévka

    1 května, 2023
  • Recepty

    Cuketová polévka

    30 července, 2023 /

    Využijete: cuketu, česnek, kopr Na oleji nebo ghí osmahněte jednu cibuli, 2 stroužky česneku, přidejte asi 2-3 brambory a jednu velkou cuketu nakrájenou na kostky. Zalijte zeleninovým vývarem, vařte doměkka. Potom přisypte asi 2 hrsti hrášku, osolte, opepřete, nastrouhejte muškátový oříšek, rozmixujte. Na závěr přidejte kelímek zakysané smetany a kopr. Nevařte, už jen rozmíchejte, aby se smetana nesrazila.

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Těstoviny s omáčkou z pečené zeleniny

    15 září, 2023

    Mrkvové placičky na dva způsoby

    21 července, 2023

    Gazpacho

    1 září, 2023
  • Recepty

    Rizoto s fazolkami a cuketou

    30 července, 2023 /

    Využijete: fazolky, cuketu, česnek, bylinky Na ghí nebo oleji orestujte jednu cibuli, 2 stroužky česneku, saturejku nebo jiné bylinky (tymián, oregano…), přidejte velký hrnek arborio rýže, zamíchejte, aby bylo vše obalené v tuku. Potom vlijte trochu vývaru (zeleninový, kuřecí apod.), za občasného míchání nechte vyvařit a přilijte další trochu. Takto postupujte, až bude rýže měkká. K samotnému konci přidejte očištěné a na špalíky nakrájené/nalámané fazolky a cuketu nakrájenou na kostičky. Vařte ještě cca 2 minuty, potom ochuťte solí a pepřem, vmíchejte kousek másla, nechte v rizotu rozpustit. Zakryjte a nechte ještě chvíli dojít. Podávejte posypané čerstvou bazalkou a parmezánem. A udělejte si k tomu salát 🙂

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Rychlé těstoviny se špenátovou omáčkou

    5 května, 2023

    Cuketové placičky s bylinkovým dipem a mrkvovou raitou

    26 srpna, 2023

    Něco jako Pasta primavera

    17 července, 2023
  • Recepty

    Pečená špagetová dýně

    27 července, 2023 /

    Troubu předehřejte na 200 stupňů. Dýni podélně rozkrojte, vydlabejte semínka, osolte, opepřete, potřete olivovým olejem, položte řeznou stranou na plech a pečte 30-45 minut podle velikosti dýně. Až bude hotová, měli byste být schopni vidličkou z ní „vyškrabávat“ dužninu připomínající špagety. Použijte stejně jako byste použili těstoviny. S nějakou omáčkou například boloňskou z čočky. Další možnost zpracování špagetové dýně je po upečení ji částečně vydlabat, naplnit nějakou nádivkou a zapéct.

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou, lilky a cuketou (inspirováno receptem z Apetitu)

    30 července, 2023

    Mrkvová polévka s červenou čočkou

    4 srpna, 2023

    Focaccia s rajčátky podle Apetitu

    15 října, 2023
  • Recepty

    Boloňská omáčka s čočkou(inspirováno The Bean Book od Rose Elliot)

    27 července, 2023 /

    Využijete: saturejku (nebo jiné bylinky na vaření), česnek, papriky, mrkev, bazalku na posypání Na oleji orestujte jednu velkou cibuli, přidejte řapíky 2 stroužky česneku, nastrouhanou mrkev, nakrájenou papriku na kostičky, saturejku. (V tuto chvíli můžete vlít deci dobrého červeného vína a nechat odpařit alkohol. Tento krok můžete vynechat.) Po chvilce přidejte ještě 2 lžíce rajského protlaku, ½ lžičky mleté skořice, osolte, opepřete a vsypte 150g propláchnuté čočky (může být červená, ale i zelená, hnědá nebo kombinace). Promíchejte a potom zalijte jednou konzervou rajčat. Konzervu vypláchněte do poloviny vodou a tu vlijte také do hrnce. Přiveďte k varu a vařte, dokud čočka nezměkne. Můžete to provést i v papiňáku, bude to…

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Turecký kuskusový salát

    1 září, 2023

    Náš nejoblíbenější jarní salát

    14 května, 2023

    Rajčatová polévka

    26 srpna, 2023
  • Recepty

    Mrkvové placičky na dva způsoby

    21 července, 2023 /

    Využijete:mrkev, jarní cibulku, bylinky, chilli papričky Mrkvové placičky se zázvorem podle Green Kitchen 500g mrkve najemno nastrouhané, 2 lžíce zázvoru čerstvě nastrouhaného, 75 gramů ovesných vloček, 1 vejce, bylinky (kopr, petrželka…) a lžičku soli smíchejte v míse a nechte 15 minut odstát. Smažte na pánvičce dozlatova. Pokud by se placičky rozpadaly, přidejte ještě jedno vejce. Mrkvový falafel s jogurtovým dipem inspirovaný receptem z Apetitu 2 střední mrkve nastrouhané najemno, 1 scezenou konzervu cizrny, 2-3 jarní cibulky, 1 lžičku mletého kmínu, l lžíci kořenící směsi harissa, 2 lžíce hladké mouky, ½ lžičky kypřícího prášku dejte do kuchyňského robota a nasekejte či rozmixujte najemno. Přendejte do mísy, přidejte 1 vejce, osolte, opepřete…

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Květáková polévka s ovesnými vločkami (inspirováno receptem Petra Klímy)

    6 července, 2023

    Placičky z červené řepy (inspirováno receptem Green Kitchen)

    9 července, 2023

    Singapurská laksa po Záhorsku

    7 října, 2023
  • Recepty

    Něco jako Pasta primavera

    17 července, 2023 /

    Využijete: jarní cibulku, cuketu, fazolky, mangold, hrášek, mrkev, petrželku, estragon (ale i bazalku a jiné bylinky na posypání) Na oleji orestujte jarní cibulku, přidejte řapíky mangoldu, nastrouhanou mrkev, fazolky, cuketu nakrájenou na tenké půlměsíčky nebo kostičky. Na samý závěr přidejte posekané zelené části mangoldu a kuličky hrášku. Osolte, opepřete, když je zelenina měkká a mangold zavadne, můžete přilít trochu smetany. Podávejte s těstovinami posypané pořádnou porcí čerstvých bylinek.

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Polévka z pečených kedluben a červené čočky podle Petra Klímy

    27 října, 2023

    Salát z barevných řep

    27 června, 2025

    Citronový salát z fenyklu a čočky (podle Green Kitchen)

    22 června, 2023
  • Recepty

    Nejrychlejší a nejjednodušší fazolky

    16 července, 2023 /

    Z fazolek ulámejte stopky, delší fazolky přelomte napůl. Povařte v osolené vodě 1-2 minuty, aby byly pořád křupavé na skus. Sceďte, nasypte do misky, posolte, opepřete a zakapejte dobrým olivovým olejem. Promíchejte a je hotovo. Podobně připravené fazolky můžete použít i do salátu či jiných jídel.

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Mrkvové placičky na dva způsoby

    21 července, 2023

    Hřejivá polévka s fazolemi

    23 října, 2023

    Něco jako Pasta primavera

    17 července, 2023
45678
Farma Mezi řádky © 2025
  • Zásady ochrany osobních údajů