Farma Mezi řádky

Farma Mezi řádky

Farma Mezi řádky

Lokální organická zelenina

  • Domů
  • O nás
  • KPZ/Bedýnky
  • Blog
  • Recepty
  • Kontakt
  • Domů
  • O nás
  • KPZ/Bedýnky
  • Blog
  • Recepty
  • Kontakt
Recepty

Turecký kuskusový salát

Využijete: rajčata, okurku, šalotku, chilli papričky, bylinky Do mísy dejte 120g kuskusu, lžičku mletého římského kmínu, lžičku uzené červené papriky, sůl, pepř, zalijte horkou vodou a nechte 10 minut nabobtnat.…

read more
1 září, 2023
Recepty

Polévka z pečených kedluben a červené čočky podle Petra Klímy

Využijete: kedlubnu gigant, pažitku, šalotky Kedlubnu oloupejte, nakrájejte na kousky, poprašte lžící sušeného česneku, osolte, zakápněte olivovým olejem a pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 30 minut. Občas…

read more
27 října, 2023
Recepty

Kadeřávkové a mrkvové pesto

Rozmixujeme kadeřávek (zelené části listů bez tuhých řapíků), 1-2 stroužky česneku, slunečnicová semínka nebo oříšky, olivový olej, osolíme, opepříme, můžeme přidat šťávu z citronu a strouhaný sýr (parmezán, grana padano,…

read more
13 června, 2023
  • Recepty

    Farro salát podle Green Kitchen

    9 září, 2023 /

    Využijete: cuketu, papriky, cherry rajčata, fenykl, bazalku Uvařte 225g farro (nebo ječmene, pohanky, špaldových krup…). Nakrájejte jednu cuketu, 15 zralých rajčátek, fenykl, 1 papriku na malé kostičky, přidejte 2 prolisované stroužky česneku, posolte, opepřete, 2-3 lžíce olivového oleje, promíchejte a pečte na 200 stupňů asi 30 minut. Občas zamíchejte. Vařené obiloviny dejte do mísy, přidejte šťávu z citronu, olivový olej, grilovanou zeleninu, nasekanou bazalku, olivy a pistácie, případně ještě dochuťte solí a pepřem. Podávejte posypané hoblinkami parmezánu.

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Marocký mrkvový salát s pohankou podle Kitchenette

    23 září, 2023

    „Zlaté“ kysané zelí podle Green Kitchen

    15 října, 2023

    Lívanečky s ovesnými vločkami a špenátem

    4 května, 2023
  • Recepty

    Salát z čekanky

    9 září, 2023 /

    Využijete: čekanku, hlávkový salát, cherry rajčátka, okurku, papriky Čekanku a hlávkový salát nakrájejte/natrhejte na menší kousky, pokrájejte okurku, rajčátka, papriku, dejte do mísy, nastrouhejte polovinu jablka, přidejte hrst rozinek. Zalijte zálivkou z olivového oleje, balsamica a medu/javorového sirupu, soli a pepře. Můžete posypat semínky (slunečnicová, dýňová…) nebo oříšky.

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Těstoviny zapečené se špenátem a mangoldem

    16 května, 2023

    Nejrychlejší a nejjednodušší fazolky

    16 července, 2023

    Superrychlé a osvěžující letní těstoviny s rajčaty, bazalkou a chilli

    17 srpna, 2023
  • Recepty

    Turecký kuskusový salát

    1 září, 2023 /

    Využijete: rajčata, okurku, šalotku, chilli papričky, bylinky Do mísy dejte 120g kuskusu, lžičku mletého římského kmínu, lžičku uzené červené papriky, sůl, pepř, zalijte horkou vodou a nechte 10 minut nabobtnat. Mezitím nakrájejte nadrobno jednu šalotku, jednu okurku, 2 velká rajčata nebo více malých cherry, 1 chilli papričku a svazek petrželky (nebo koriandru, máty apod). Načechrejte kuskus vidličkou, vmíchejte vrchovatou lžíci rajského protlaku, všechnu zeleninu a bylinky, 2 lžíce olivového oleje a šťávu z poloviny citronu.

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Rychlá restovaná zelenina alá Asie

    1 května, 2023

    Zelené zeleninové kari

    23 října, 2023

    Rizoto s fazolkami a cuketou

    30 července, 2023
  • Recepty

    Mrkvová bábovka z Apetitu

    1 září, 2023 /

    375g mrkve nastrouhejte najemno a rozmixujte dohladka spolu s 120ml oleje a 1 lžíci pomerančového likéru. Potom do směsi přimíchejte 3 velká vejce. V jiné míse smíchejte 195g hladké mouky, 45g bramborového škrobu, 140g cukru, 1 sáček prášku do pečiva, špetku soli, mletou vanilku. Vmíchejte do tekuté směsi a vlijte do vymazané a hrubou moukou vysypané formy na bábovku. Pečte na 175 stupňů asi hodinu.

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Těstoviny zapečené se špenátem a mangoldem

    16 května, 2023

    Něco jako Pasta primavera

    17 července, 2023

    Rychlá restovaná zelenina alá Asie

    1 května, 2023
  • Recepty

    Španělské pisto

    1 září, 2023 /

    Využijete: lilek, cuketu, papriky, rajčata, šalotku, bylinky Lilek omyjte a nakrájejte na menší kostky, vložte do misky, lehce osolte, nechte vypotit asi 10 minut, pak omyjte a osušte. Mezitím nakrájejte 1 šalotku, 2 papriky, 1 cuketu, 2 stroužky česneku, 1 chilli papričku. Na pánvi orestujte na olivovém oleji lilek a dejte stranou. Zopakujte s cuketou a paprikami. Nakonec opečte na oleji cibuli, chilli, česnek a 600g rajčat. Jakmile rajčata pustí tekutinu, přidejte orestovanou zeleninu. Vše smíchejte a duste 10 minut. Potom ochuťte solí, pepřem, javorovým sirupem a čerstvým tymiánem. Výborné s grilovaným halloumi nebo čerstvým kváskovým pečivem.

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Květáková rýže

    27 června, 2025

    Pečená špagetová dýně

    27 července, 2023

    Jednoduché lasagne podle Green Kitchen

    23 října, 2023
  • Recepty

    Gazpacho

    1 září, 2023 /

    Využijete: rajčata, papriky, okurku, šalotku, bylinky Jednu okurku, 1-2 papriky nakrájejte na menší kousky a dejte do mixeru spolu s jednou šalotkou, 2 stroužky česneku, 2 velkými masitými rajčaty. Rozmixujte dohladka, osolte, opepřete, dochuťte balzamicovým nebo červeným vinným octem a olivovým olejem. Vychlaďte a podávejte ozdobené čerstvými bylinkami (bazalka, petrželka apod.)

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Rajčatová omáčka s mascarpone

    17 srpna, 2023

    Pomazánka z červené řepy

    26 června, 2023

    Květáková polévka s ovesnými vločkami (inspirováno receptem Petra Klímy)

    6 července, 2023
  • Recepty

    Tabbouleh

    26 srpna, 2023 /

    Využijete: rajčata, okurku, naťovou cibulku, petrželku Uvařte bulgur, rajčata a okurku nakrájejte na drobné kostičky, naťovou cibulku a klidně celý svazek petrželky nasekejte najemno. Smíchejte, osolte, opepřete, přidejte šťávu z citronu, olivový olej a pokud máte ještě pár na drobno nasekaných snítek máty. Výborné s grilovaným sýrem.

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Brokolicové pesto

    29 června, 2023

    Pomazánka z červené řepy

    26 června, 2023

    Lívanečky s ovesnými vločkami a špenátem

    4 května, 2023
  • Recepty

    Cuketové placičky s bylinkovým dipem a mrkvovou raitou

    26 srpna, 2023 /

    Využijete: cukety, naťovou cibulku, bylinky, mrkev 500g nastrouhané cukety dejte do síta, osolte, nechte 30 minut vykapávat, potom vymačkejte co nejvíc tekutiny. V míse smíchejte 30g hladké mouky, 20g rýžové mouky nebo kukuřičného škrobu, ¼ lžičky kypřicího prášku, 2 lžíce sezamových semínek, 80g strouhaného sýra halloumi, opepřete. Pak do mísy rozklepněte 2 vejce, přisypte 2 nadrobno nakrájené jarní cibulky, přidejte vymačkanou cuketu a vytvořte husté těstíčko. Opékejte na pánvi. Podávejte s dipem a raitou. Na dip smíchejte jogurt/zakysanou smetanu s nasekanými bylinkami (pažitka, petrželka, ale klidně i bazalka), 1-2 najemno nasekané naťové cibulky, osolte, opepřete, zakápněte olivovým olejem. Na mrkvovou raitu nakrájejte jednu mrkev na drobné nudličky nebo ji nastrouhejte,…

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Smažené nudle s ředkvičkami a asijskou zeleninou

    1 června, 2023

    Univerzální „zelená“ polévka

    1 května, 2023

    Gazpacho

    1 září, 2023
  • Recepty

    Rajčatová polévka

    26 srpna, 2023 /

    Využijete: mrkev, celerovou nať, masitá rajčata, bylinky 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 2 řapíky celeru (nebo celerovou nať) a 2 mrkve nakrájejte nadrobno a osmahněte na olivovém oleji, potom přidejte 2-4 lžíce rajského protlaku, nakrájená masitá rajčata a zalijte 2l zeleninového vývaru. Vařte, dokud není mrkev měkká. Potom rozmixujte tyčovým mixerem, osolte, opepřete, případně přidejte 1-2 lžíce balzamicového octa. Podávejte posypané čerstvou bazalkou. Obměna: zkuste přidat do polévky 125g červené čočky pro krémovější konzistenci.

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Lívanečky s ovesnými vločkami a špenátem

    4 května, 2023

    Koláč z červené řepy podle Green Kitchen

    9 září, 2023

    Zeleninová polévka s kadeřávkem a ovesnými vločkami

    8 června, 2023
  • Recepty

    Vařená kukuřice s máslem

    26 srpna, 2023 /

    Kukuřici vařte 20 minut, potom potřete máslem, posolte a hotovo.

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Frittata/vaječná omeleta – základní recept

    27 května, 2023

    Letní minestrone podle J. Oliviera

    17 srpna, 2023

    Tabbouleh

    26 srpna, 2023
23456
Farma Mezi řádky © 2025
  • Zásady ochrany osobních údajů