Farma Mezi řádky

Farma Mezi řádky

Farma Mezi řádky

Lokální organická zelenina

  • Domů
  • O nás
  • KPZ/Bedýnky
  • Blog
  • Recepty
  • Kontakt
  • Domů
  • O nás
  • KPZ/Bedýnky
  • Blog
  • Recepty
  • Kontakt
Recepty

Univerzální „zelená“ polévka

Využijete: špenát, mangold, ředkvičkovou nať, kadeřávek (ale i kopřivy a další jedlé zelené listy), petrželku Na oleji či ghí orestujte jednu cibuli a 2 stroužky česneku, přisypte 2-3 brambory nakrájené…

read more
1 května, 2023
Recepty

Quiche s mangoldem a špenátem

Na těsto: 230g mouky dle vlastního výběru (špaldová, bílá hladká, celozrnná, pohanková, mix…), 80g másla, lžička soli, 2 lžíce konopného semínka či sezamu, trocha studené vody. Vypracujeme těsto, vyválíme, přendáme…

read more
12 května, 2023
Recepty

Ředkvičková polévka

Variace na recept “Univerzální zelená polévka” z bedýnky č.1. Pokud se stane, že se mezi ředkvičkami objeví nějaká dřevnatá (za což se omlouváme, ale horké a suché počasí ředkvičkám prostě…

read more
30 května, 2023
  • Recepty

    Dýňové noky se švestkovým rozvarem a mákem (podle Petra Klímy)

    7 října, 2023 /

    Dýňové pyré z předešlého receptu smícháme s polohrubou moukou a špetkou soli tak, aby se těsto nelepilo příliš na lžíci, ale ani nebylo moc tuhé. Lžící tvarujeme noky a klademe na pomoučený vál. Vaříme 6-7 minut. Zatímco se noky vaří, nakrájíme 600g švestek na čtvrtky, podlijeme 100ml vody, přidáme půl lžičky mletého zázvoru a skořice a 3 lžíce datlového sirupu a povaříme asi 7 minut. Omáčku naservírujeme na talíř, přidáme noky, posypeme mletým máekm a případně zakápneme jogurtem nebo zakysanou smetanou. PS: Omáčku můžete samozřejmě i rozmixovat tyčovým mixerem dohladka. Pokud by byla moc řídká, zahustěte lžící kukuřičného škrobu.

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Rizoto s fazolkami a cuketou

    30 července, 2023
    polevka pesto mrkev

    Mrkvová polévka a pesto z mrkvové natě

    4 ledna, 2023

    Rychlé těstoviny se špenátovou omáčkou

    5 května, 2023
  • Recepty

    Dýňové noky s kadeřávkovým pestem

    7 října, 2023 /

    Dýni rozpůlíme, vydlabeme semínka a pečeme v troubě 30-40 minut, dokud nebude měkká. Necháme zchladnout, vydlabeme dužninu, rozmixujeme na pyré. Smícháme 230g sýra ricotta, dýňového pyré, 100g strouhaného parmezánu, kůru z jednoho bio citronu, půl lžičky soli, špetku muškátového oříšku a 260g mouky (může být i celozrnná). Vzniklé těsto rozdělte na čtyři díly, z každého vyválejte tlustšího hada, nožem odkrajujte noky, můžete lehce zmáčknout vidličkou, pokládejte na pomoučený vál. Vhoďte do vroucí vody, jakmile noky vyplavou, vyndejte je na talíř. Připravte si kadeřávkové pesto: rozmixujte kadeřávek (odstraňte silné řapíky), oříšky, citronovou šťávu, česnek, sůl, pepř, olivový olej, přidejte nastrouhaný parmezán. Noky můžete ještě osmahnout na másle nebo ghí, potom smíchejte…

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Rajčatová polévka

    26 srpna, 2023

    Základní recept na smaženou rýži

    15 května, 2023

    „Zlaté“ kysané zelí podle Green Kitchen

    15 října, 2023
  • Recepty

    Singapurská laksa po Záhorsku

    7 října, 2023 /

    Využijete: mrkev, máslovou dýni (nebo jinou dýni např. Hokkaido), naťovou cibulku (nebo pórek), chilli papričky, citronovou trávu, koriandr, tatsoi (nebo špenát, pak choi, bok choy…). V mixeru rozmixujte půl svazku koriandru, 3 cibulky (nebo půl pórku), 5cm zázvoru, 2 stroužky česneku, 2 chilli papričky, lžičku kurkumy, lžíci sojové omáčky, rybí omáčky a sezamového oleje a vrchovatou lžičku arašídového másla a dva stonky citronové trávy (použijte jen měkké středy, zbytek listů posekejte, zalijte horkou vodou a udělejte si z nich čaj). Pasta bude fungovat i bez citronové trávy. Mezitím v hrnci přiveďte k varu 800ml zeleninového nebo kuřecího vývaru. Nastrouhejte asi 200g dýně, pokrájejte 2 mrkve na tenká kolečka a vsypte…

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Kari – základní recept

    4 července, 2023

    Zeleninové chilli s čočkou a fazolemi

    30 září, 2023

    Boloňská omáčka s čočkou(inspirováno The Bean Book od Rose Elliot)

    27 července, 2023
  • Recepty

    Dýňové lívanečky

    30 září, 2023 /

    Dýni vydlabejte nakrájejte na klínky, rozložte na plech a pečte na 190 stupňů asi 30-40 minut, dokud není dýně měkká. Nechte zchladnout a rozmixujte na pyré. Odeberte 150g na lívanečky. Ze zbylého můžete udělat polévku, dýňové noky nebo ho zamražte. V míse smíchejte 170g hladké mouky, 20g cukru (nebo jeden zralý rozmačkaný banán), půl lžičky mleté skořice a mletého kardamonu, špetku muškátového oříšku a perníkového koření, soli a 5g kypřicího prášku do pečiva. Ve druhé míse smíchejte dohladka 250ml mléka, 30g rozpuštěného másla, 150g dýňového pyré a jedno vejce. Nakonec přidejte suché ingredience a dobře promíchejte. Opečené lívanečky servírujte tak, jak je máte rádi. Třeba se švestkovými povidly a zakysanou…

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Dýňová polévka se zázvorem

    30 září, 2023

    Rajčatová polévka

    26 srpna, 2023

    Citronový salát z fenyklu a čočky (podle Green Kitchen)

    22 června, 2023
  • Recepty

    Zeleninové chilli s čočkou a fazolemi

    30 září, 2023 /

    Využijete: mrkev, řapíkatý celer, papriky, rajčata, chilli papričky, pórek, petrželku (případně koriandr) Na oleji nebo ghí orestujte jednu velkou cibuli, přidejte 2 stroužky česneku. Mezitím nakrájejte jednu mrkev na malé kousky, pórek na kolečka, papriky a rajčata na kostičky. K cibuli a česneku vsypte lžičku mletého koriandru a římského kmínu a půl lžičky uzené červené papriky. Po chvíli přidejte ještě 2 lžíce rajského protlaku, dobře promíchejte a vsypte všechnu zeleninu, 100g proprané červené čočky a přidejte jednu konzervu rajčat a zhruba polovinu konzervy vody. Vařte, dokud není čočka hotová, potom vsypte ještě konzervu scezených červených nebo černých fazolí ve slaném nálevu (nebo si uvařte předem vlastní, můžete uvařit fazolí více…

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Něco jako Pasta primavera

    17 července, 2023

    Pastýřský koláč s čočkou a pastiňákovo-bramborovým pyré

    27 října, 2023
    polevka pesto mrkev

    Mrkvová polévka a pesto z mrkvové natě

    4 ledna, 2023
  • Recepty

    Dýňová polévka se zázvorem

    30 září, 2023 /

    Využijete: mrkev, Hokkaido (nebo jinou dýni např. máslovou), bylinky. Na oleji nebo ghí orestujte jednu velkou cibuli, 2 stroužky česneku, potom přidejte 2-3cm zázvoru nastrouhaného. Dýni vydlabejte a i se slupkou nakrájejte na kostky, vsypte do hrnce spolu se 2-3 bramborami také nakrájenými na kostky. Zalijte vodou či zeleninovým vývarem, aby byla zelenina akorát ponořená. Vařte doměkka, potom vlijte hrnek mléka a rozmixujte, osolte, opepřete, přidejte strouhaný muškátový oříšek a bylinky. Obměny: „asijskou“ verzi polévky vytvoříte přidáním kokosového mléka a koriandru místo petrželky. Nebo můžete zkusit do polévky přidat trochu červené čočky.

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    polevka pesto mrkev

    Mrkvová polévka a pesto z mrkvové natě

    4 ledna, 2023

    Polévka z pečených kedluben a červené čočky podle Petra Klímy

    27 října, 2023

    Pečená zelenina – základní recept

    28 června, 2023
  • Recepty

    Marocký mrkvový salát s pohankou podle Kitchenette

    23 září, 2023 /

    Využijete: baby mrkvičky, chilli papričky, šalotku včetně natě, petrželku/koriandr Uvařte pohanku. Nejprve ji properte studenou vodou, dejte do hrnce se solí a zalijte vodou. Na hrnek pohanky dejte 1,5 hrnku vody. Po 2-3 minutách varu odstavte a nechte pohanku 30 minut dojít pod pokličkou. Mrkve (400g) nakrájejte podélně na přibližně stejné hranolky, silné asi 1 cm. Dejte do hrnce a vařte v osolené vodě asi 10 minut, aby byly příjemné na skus, ale stále křupavé. Potom slijte a nechte okapat. Ve velké pánvi rozehřejte ghí nebo olej a orestujte šalotku (nebo jednu cibuli), přidejte 3 stroužky česneku, chilli papričku/y a koření: ¼ lžičky mletého zázvoru, ½ lžičky mletého koriandru, sladké…

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Singapurská laksa po Záhorsku

    7 října, 2023

    Superrychlé a osvěžující letní těstoviny s rajčaty, bazalkou a chilli

    17 srpna, 2023

    Koláč z červené řepy podle Green Kitchen

    9 září, 2023
  • Recepty

    Dhal podle Rose Elliot

    23 září, 2023 /

    Využijete: mrkev, papriky, rajčata, chilli papričky, pórek, koriandr Uvařte 225g červené čočky spolu s jedním bobkovým listem. Na oleji orestujte jednu velkou cibuli, 1-2 stroužky česneku, lžičku čerstvého nastrouhaného zázvoru, přidejte lžičku kurkumy, mletého římského kmínu, koriandru. Nechte rozvonět a přidejte nejprve dvě pokrájená velká rajčata. Po chvíli přidejte jednu najemno nakrájenou mrkev, 2 papriky nakrájené na kostičky, pokrájený pórek. Ztlumte, přikryjte poklicí a duste doměkka. Potom přidejte uvařenou čočku, osolte, opepřete, vmíchejte nasekaný koriandr.

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Španělské pisto

    1 září, 2023

    Nejrychlejší a nejjednodušší fazolky

    16 července, 2023

    Zeleninové chilli s čočkou a fazolemi

    30 září, 2023
  • Recepty

    Kimči

    23 září, 2023 /

    Využijete: mrkev, ředkve, vodnici, šalotku včetně natí, pekingské zelí, chilli papričky. Pekingské zelí nakrájejte na velké kostky, osolte a nechte v míse alespoň hodinu. Potom propláchněte a vyždímejte vodu. Vmíchejte nastrouhanou mrkev, ředkev nakrájenou na nudličky, nakrájenou šalotku, nastrouhané 3 stroužky česneku a zhruba 2cm zázvoru, chilli papričku, ochutnejte, případně dosolte, přidejte ještě chilli v prášku nebo chilli pastu. V Korei přidávají ještě rybí omáčku (tak 1-2 lžičky). Pořádně proměte a promíchejte, aby zelenina pustila šťávu, napěchujte do vyvařené sklenice, zatižte a nechte zhruba 5 dní kvasit. Potom přesuňte do lednice.

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Těstoviny s omáčkou z pečené zeleniny

    15 září, 2023

    Pečená zelenina – základní recept

    28 června, 2023

    Rychlé těstoviny s krémovým kozím sýrem

    6 června, 2023
  • Recepty

    Těstoviny s omáčkou z pečené zeleniny

    15 září, 2023 /

    Využijete: cuketu, papriky, rajčata, fenykl, bazalku Nakrájejte zeleninu na menší kousky, přidejte podrcené/prolisované 2 stroužky česneku, olivový olej, osolte, promíchejte a pečte na 180 stupňů asi 30 minut. Potom vše rozmixujte dohladka, přidejte jedno balení ricotty, nechte ještě 2 minuty probublat v hrnci, dochuťte, vsypte uvařené těstoviny. Podávejte posypané čerstvou bazalkou a parmezánem.

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Těstoviny s krémovou brokolicovou omáčkou (inspirováno receptem z Little Green Kitchen)

    3 července, 2023

    Marocký mrkvový salát s pohankou podle Kitchenette

    23 září, 2023

    Květáková polévka s ovesnými vločkami (inspirováno receptem Petra Klímy)

    6 července, 2023
1234
Farma Mezi řádky © 2025
  • Zásady ochrany osobních údajů