Farma Mezi řádky

Farma Mezi řádky

Farma Mezi řádky

Lokální organická zelenina

  • Domů
  • O nás
  • KPZ/Bedýnky
  • Blog
  • Recepty
  • Kontakt
  • Domů
  • O nás
  • KPZ/Bedýnky
  • Blog
  • Recepty
  • Kontakt
Recepty

Španělské pisto

Využijete: lilek, cuketu, papriky, rajčata, šalotku, bylinky Lilek omyjte a nakrájejte na menší kostky, vložte do misky, lehce osolte, nechte vypotit asi 10 minut, pak omyjte a osušte. Mezitím nakrájejte…

read more
1 září, 2023
Recepty

Placičky z červené řepy (inspirováno receptem Green Kitchen)

Využijete: červenou řepu, bazalku, jarní cibulku, česnekové výhonky 350g řepy nastrouháme najemno, 3 snítky bazalky nasekáme najemno, cca 3 jarní cibulky a 2 česnekové výhonky nakrájíme najemno, vsypeme do mísy,…

read more
9 července, 2023
Recepty

Mrkvové placičky na dva způsoby

Využijete:mrkev, jarní cibulku, bylinky, chilli papričky Mrkvové placičky se zázvorem podle Green Kitchen 500g mrkve najemno nastrouhané, 2 lžíce zázvoru čerstvě nastrouhaného, 75 gramů ovesných vloček, 1 vejce, bylinky (kopr,…

read more
21 července, 2023
  • Recepty

    Těstoviny zapečené se špenátem a mangoldem

    16 května, 2023 /

    Tento recept je vypůjčený z Apetitu, trochu poupravený. Na pánvi orestujeme cibuli, stroužek česneku, přidáme klidně až 400g nasekaného špenátu a mangoldu, necháme zavadnout, osolíme, opepříme. Zároveň uvaříme na skus 350g těstovin. V míse prošleháme 3 vejce, 150ml smentany, 200ml mléka, přidáme 100g čedaru, 100g sýra gruyére, osolíme, opepříme. Vmícháme zelené listí a těstoviny, nalijeme do máslem vymazané formy vysypané strouhankou a posypeme strouhaným parmezánem. Pečeme 20-30 minut na 190 stupňů. Podáváme ještě horké, nebo nechte cca 30 minut odstát, aby se vše zpevnilo. Jako příloha se skvěle hodí náš jarní salát 🙂

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Pickles neboli rychle kvašená zelenina

    15 září, 2023

    Singapurská laksa po Záhorsku

    7 října, 2023

    Jednoduché lasagne podle Green Kitchen

    23 října, 2023
  • Recepty

    Základní recept na smaženou rýži

    15 května, 2023 /

    Využijete: bok choy/pak choi, koriandr, špenátem Na oleji nebo ghí osmahneme cibuli/jarní cibulku/pórek, po chvíli přidáme nasekaný stroužek či dva česneku, zhruba lžíci nastrouhaného zázvoru, po další chvíli vsypeme nastrouhanou mrkev, restujeme cca 1-2 minuty. Potom odhrneme zeleninu stranou, rozklepneme do pánve 1-2 vajíčka, necháme srazit, občas zamícháme, jako bychom dělali míchaná vajíčka. Potom posekáme vařečkou na menší kousky a zamícháme do zbytku zeleniny. Vsypeme na kostky nakrájené tofu, řapíky ze zelíček bok choy a po chvilce i posekaný špenát a zelené části bok choy. Jakmile zelenina zavadne, přimícháme libovolné množství vařené rýže (někdo rád víc rýže, někdo víc zeleniny). Osolíme, opepříme, můžeme dochutit sojovou omáčkou (1-2 lžíce dle množství).…

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Letní minestrone podle J. Oliviera

    17 srpna, 2023

    Salát z barevných řep

    27 června, 2025

    Smažené nudle s ředkvičkami a asijskou zeleninou

    1 června, 2023
  • Recepty

    Náš nejoblíbenější jarní salát

    14 května, 2023 /

    Využijete: salát mix, rukolu, ředkvičky Do salátové mísy nastrouháme půlku jablka, pár ředkviček, přidáme několik pokrájených ředkviček, nasekané listy salátu smícháme a rukolu. Zálivku můžeme udělat zvlášť a pak jí salát přelít, já obvykle rovnou vše v míse posolím, opepřím, přidám zhruba lžíci balsamikového octa, 2-3 lžíce olivového oleje, případně trochu jarovového sirupu. Chutná nám tahle kombinace svěžích salátových listů, štiplavého, nahořklého a zároveň nasládlého z jablek a javorového sirupu. Ze salátu lze snadno udělat hlavní jídlo přidáním čočky, kuskusu, těstovin, sýra, vařeného vajíčka, zbytků masa, oliv… fantazii se meze nekladou!

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Tabbouleh

    26 srpna, 2023

    „Zlaté“ kysané zelí podle Green Kitchen

    15 října, 2023

    Cuketová polévka

    30 července, 2023
  • Recepty

    Quiche s mangoldem a špenátem

    12 května, 2023 /

    Na těsto: 230g mouky dle vlastního výběru (špaldová, bílá hladká, celozrnná, pohanková, mix…), 80g másla, lžička soli, 2 lžíce konopného semínka či sezamu, trocha studené vody. Vypracujeme těsto, vyválíme, přendáme do formy, propícháme na několika místech vidličkou. Náplň: 400g špenátu a mangoldu omyjeme, řapíky mangoldu nakrájíme najemno, zelené listy nasekáme. Na oleji orestujeme jednu cibuli (případně pórek), 2 stroužky česneku, můžeme přidat i slaninu, tempeh apod. Po chvíli přidáme řapíky mangoldu a potom i zbytek zelených listů, osolíme, opepříme dle chuti. Mezitím v misce ušleháme 3 vejce, 150ml smetany, osolíme, opepříme. Na těsto do formy přendáme orestovanou zeleninu, přelijeme vejci se smetanou, posypeme rozdrobeným kozím sýrem/balkánským sýrem/fetou a pečeme na…

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Cuketový nákyp se sýrem

    11 srpna, 2023

    Koláč ze špagetové dýně podle Janiny Černé z kuchařky Cukrfree

    17 srpna, 2023

    Ukrajinský bořč (inspirováno receptem ze Zeleninové kuchařky Petra Klímy)

    2 července, 2023
  • Recepty

    Ředkvičková pomazánka

    8 května, 2023 /

    Využijete: ředkvičky, pažitku Nastrouhejte svazek ředkviček, přidejte půl tvarohu, jednu Lučinu (nebo jiný smetanový sýr), sůl, pepř, trochu olivového oleje, nasekanou pažitku. Promíchejte a je hotovo.

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Letní minestrone podle J. Oliviera

    17 srpna, 2023

    Zelené zeleninové kari

    23 října, 2023

    Turecký kuskusový salát

    1 září, 2023
  • Recepty

    Rychlé těstoviny se špenátovou omáčkou

    5 května, 2023 /

    Využijete: špenát (případně mangold), ředkvičky, rukolu Nejprve dejte vařit těstoviny. Omáčku máte hotovou dříve, než se uvaří. Na oleji orestujte cibuli a stroužek či dva česneku, přihoďte špenát (používáte-li mangold, přidejte nejprve řapíky a až po chvíli listy), nechte zavadnout, můžete přidat trochu mraženého hrášku. Přilijte trochu vody (cca 100ml) a smetanu dle chuti a rozmixujte dohladka. Osolte, opepřete, můžete přidat i trochu citronové šťávy, nebo nastrouhanou citronovou kůru. Přelijte přes těstoviny, ozdobte plátky ředkvičky a nasekanou rukolou. K jídlu se skvěle hodí i kozí sýr.

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Frittata/vaječná omeleta – základní recept

    27 května, 2023

    Brokolicové pesto

    29 června, 2023

    Vařená kukuřice s máslem

    26 srpna, 2023
  • Recepty

    Lívanečky s ovesnými vločkami a špenátem

    4 května, 2023 /

    Rozmixujte 300ml jogurtu (nebo kefíru), 90g ovesných vloček, 1 velké vejce, 1 hodně zralý banán a hrst listů špenátu bez tuhých řapíků. Přelijte do misky přidejte jedno nastrouhané jablko či hrušku, 90g mouky dle vlastní preference, 1 lžičku prášku do pečiva, skořici, lžíci oleje (a můžete péct na pánvi nasucho). Promíchejte, pokud by bylo těsto moc řídké, dosypte mouku, kdyby bylo moc husté, přilijte trochu mléka.

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Zelené zeleninové kari

    23 října, 2023

    Španělské pisto

    1 září, 2023

    Mrkvová polévka s červenou čočkou

    4 srpna, 2023
  • Recepty

    Univerzální „zelená“ polévka

    1 května, 2023 /

    Využijete: špenát, mangold, ředkvičkovou nať, kadeřávek (ale i kopřivy a další jedlé zelené listy), petrželku Na oleji či ghí orestujte jednu cibuli a 2 stroužky česneku, přisypte 2-3 brambory nakrájené na kostičky (podle toho, jak hustou/krémovou polévku chcete mít), jednu mrkev na kostičky, zalijte litrem vody (případně zeleninového/kuřecího vývaru), osolte a nechte vařit, dokud brambory nezměknou. Mezitím omyjte a nahrubo nasekejte vše zelené, co chcete do polévky dát. Jakmile jsou brambory vařené, hoďte vše zelené do hrnce, jen aby zelenina lehce zavadla. Stihnete nakrájet petrželku. Pak už vše v hrnci rozmixujte, dochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem. Můžete zjemnit trochou smetany, klidně rostlinné. Vsypte petrželku a hotovo. Pokud je polévka moc…

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Koláč ze špagetové dýně podle Janiny Černé z kuchařky Cukrfree

    17 srpna, 2023

    Superrychlé a osvěžující letní těstoviny s rajčaty, bazalkou a chilli

    17 srpna, 2023

    Smažené nudle s ředkvičkami a asijskou zeleninou

    1 června, 2023
  • Recepty

    Rychlá restovaná zelenina alá Asie

    1 května, 2023 /

    Využijete: bok choy, pak choi, špenát, mangold (ale klidně i jinou listovou zeleninu včetně kadeřávku) Na oleji či ghi orestujte jeden stroužek nasekaný najemno. Přisypte nejprve tužší řapíky, zhruba po minutce přisypte i listí. Jen rychle orestujte, aby zelenina zavadla, osolte a je hotovo. Na talíři můžete posypat sezamovými semínky či zakápnout sezamovým olejem.

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Kadeřávkové a mrkvové pesto

    13 června, 2023

    Ředkvičková pomazánka

    8 května, 2023

    Palak Paneer

    15 října, 2023
  • Recepty

    “Asijské“ polévkové nudle

    26 dubna, 2023 /

    Využijete: bok choy, pak choi, naťová cibulka, koriandr Do vývaru (zeleninového, kuřecího…) přidáme nastrouhaný stroužek česneku, lžíci strouhaného zázvoru, chilli papričku, lžíci sojové omáčky, předem namočené a nakrájené houby šitake, mrkev nakrájenou na nudličky. Krátce povaříme, aby byla mrkev pořád křupavá, ne rozvařená. Mezitím si připravíme dle návodu asijské nudle (vaječné, rýžové, apod.). Rozdělíme nudle do misek, můžeme přidat nakrájené tofu, zbytky masa, vařené vejce… Úplně na závěr přidáme do vývaru bok choy/pak choi. V Asii dávají do polévky celé listy, loví je z misky hůlkami a ukusují. Můžete listy ale samozřejmě předem nakrájet. Vaříme je asi jen minutu. Potom přelijeme vývar se zeleninou přes připravené nudle. Nezapomeneme posypat koriandrem…

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Placičky z červené řepy (inspirováno receptem Green Kitchen)

    9 července, 2023

    Pomazánka z červené řepy

    26 června, 2023

    Těstoviny s omáčkou z pečené zeleniny

    15 září, 2023
78910
Farma Mezi řádky © 2025
  • Zásady ochrany osobních údajů