Farma Mezi řádky

Farma Mezi řádky

Farma Mezi řádky

Lokální organická zelenina

  • Domů
  • O nás
  • KPZ/Bedýnky
  • Blog
  • Recepty
  • Kontakt
  • Domů
  • O nás
  • KPZ/Bedýnky
  • Blog
  • Recepty
  • Kontakt
Recepty

Salát z čekanky

Využijete: čekanku, hlávkový salát, cherry rajčátka, okurku, papriky Čekanku a hlávkový salát nakrájejte/natrhejte na menší kousky, pokrájejte okurku, rajčátka, papriku, dejte do mísy, nastrouhejte polovinu jablka, přidejte hrst rozinek. Zalijte…

read more
9 září, 2023
Recepty

Palak Paneer

Využijete: tatsoi (nebo klasický špenát), šalotku, cherry rajčátka či rajčata 200g tatsoi propláchněte a krátce ho spařte ve vroucí osolené vodě. Potom ho ihned zchlaďte v ledové vodě, sceďte, mírně…

read more
15 října, 2023
Aktuality

Recepty z bedýnek 2023

Konečně jsme se zmohli dát dohromady recepty, které jsme připravili do bedýnek pro naše KPZ odběratele minulou sezónu. Snažili jsme se trošku pomoct všem se zpracováním méně známé zeleniny jako…

read more
26 dubna, 2024
  • Recepty

    Rizoto s fazolkami a cuketou

    30 července, 2023 /

    Využijete: fazolky, cuketu, česnek, bylinky Na ghí nebo oleji orestujte jednu cibuli, 2 stroužky česneku, saturejku nebo jiné bylinky (tymián, oregano…), přidejte velký hrnek arborio rýže, zamíchejte, aby bylo vše obalené v tuku. Potom vlijte trochu vývaru (zeleninový, kuřecí apod.), za občasného míchání nechte vyvařit a přilijte další trochu. Takto postupujte, až bude rýže měkká. K samotnému konci přidejte očištěné a na špalíky nakrájené/nalámané fazolky a cuketu nakrájenou na kostičky. Vařte ještě cca 2 minuty, potom ochuťte solí a pepřem, vmíchejte kousek másla, nechte v rizotu rozpustit. Zakryjte a nechte ještě chvíli dojít. Podávejte posypané čerstvou bazalkou a parmezánem. A udělejte si k tomu salát 🙂

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Mrkvová bábovka z Apetitu

    1 září, 2023

    Letní těstoviny plné zeleniny

    4 srpna, 2023

    Slaný koláč s kokosovým mlékem a fenyklem inspirovaný receptem Green Kitchen

    15 září, 2025
  • Recepty

    Pečená špagetová dýně

    27 července, 2023 /

    Troubu předehřejte na 200 stupňů. Dýni podélně rozkrojte, vydlabejte semínka, osolte, opepřete, potřete olivovým olejem, položte řeznou stranou na plech a pečte 30-45 minut podle velikosti dýně. Až bude hotová, měli byste být schopni vidličkou z ní „vyškrabávat“ dužninu připomínající špagety. Použijte stejně jako byste použili těstoviny. S nějakou omáčkou například boloňskou z čočky. Další možnost zpracování špagetové dýně je po upečení ji částečně vydlabat, naplnit nějakou nádivkou a zapéct.

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Mrkvová polévka s červenou čočkou

    4 srpna, 2023

    Koláč ze špagetové dýně podle Janiny Černé z kuchařky Cukrfree

    17 srpna, 2023

    Pastýřský koláč s čočkou a pastiňákovo-bramborovým pyré

    27 října, 2023
  • Recepty

    Boloňská omáčka s čočkou(inspirováno The Bean Book od Rose Elliot)

    27 července, 2023 /

    Využijete: saturejku (nebo jiné bylinky na vaření), česnek, papriky, mrkev, bazalku na posypání Na oleji orestujte jednu velkou cibuli, přidejte řapíky 2 stroužky česneku, nastrouhanou mrkev, nakrájenou papriku na kostičky, saturejku. (V tuto chvíli můžete vlít deci dobrého červeného vína a nechat odpařit alkohol. Tento krok můžete vynechat.) Po chvilce přidejte ještě 2 lžíce rajského protlaku, ½ lžičky mleté skořice, osolte, opepřete a vsypte 150g propláchnuté čočky (může být červená, ale i zelená, hnědá nebo kombinace). Promíchejte a potom zalijte jednou konzervou rajčat. Konzervu vypláchněte do poloviny vodou a tu vlijte také do hrnce. Přiveďte k varu a vařte, dokud čočka nezměkne. Můžete to provést i v papiňáku, bude to…

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Bleskové těstoviny s omáčkou z řepy s fetou (inspirováno receptem z Apetitu)

    5 srpna, 2025

    Náš nejoblíbenějí tvarohový koláč

    30 května, 2025

    Těstoviny s krémovou brokolicovou omáčkou (inspirováno receptem z Little Green Kitchen)

    3 července, 2023
  • Recepty

    Mrkvové placičky na dva způsoby

    21 července, 2023 /

    Využijete:mrkev, jarní cibulku, bylinky, chilli papričky Mrkvové placičky se zázvorem podle Green Kitchen 500g mrkve najemno nastrouhané, 2 lžíce zázvoru čerstvě nastrouhaného, 75 gramů ovesných vloček, 1 vejce, bylinky (kopr, petrželka…) a lžičku soli smíchejte v míse a nechte 15 minut odstát. Smažte na pánvičce dozlatova. Pokud by se placičky rozpadaly, přidejte ještě jedno vejce. Mrkvový falafel s jogurtovým dipem inspirovaný receptem z Apetitu 2 střední mrkve nastrouhané najemno, 1 scezenou konzervu cizrny, 2-3 jarní cibulky, 1 lžičku mletého kmínu, l lžíci kořenící směsi harissa, 2 lžíce hladké mouky, ½ lžičky kypřícího prášku dejte do kuchyňského robota a nasekejte či rozmixujte najemno. Přendejte do mísy, přidejte 1 vejce, osolte, opepřete…

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Focaccia s rajčátky podle Apetitu

    15 října, 2023

    Salát s ředkvičkovým pestem

    15 září, 2025

    Dýňové noky s kadeřávkovým pestem

    7 října, 2023
  • Recepty

    Něco jako Pasta primavera

    17 července, 2023 /

    Využijete: jarní cibulku, cuketu, fazolky, mangold, hrášek, mrkev, petrželku, estragon (ale i bazalku a jiné bylinky na posypání) Na oleji orestujte jarní cibulku, přidejte řapíky mangoldu, nastrouhanou mrkev, fazolky, cuketu nakrájenou na tenké půlměsíčky nebo kostičky. Na samý závěr přidejte posekané zelené části mangoldu a kuličky hrášku. Osolte, opepřete, když je zelenina měkká a mangold zavadne, můžete přilít trochu smetany. Podávejte s těstovinami posypané pořádnou porcí čerstvých bylinek.

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Dhal podle Rose Elliot

    23 září, 2023

    Curtido

    5 srpna, 2025

    Frittata/vaječná omeleta – základní recept

    27 května, 2023
  • Recepty

    Nejrychlejší a nejjednodušší fazolky

    16 července, 2023 /

    Z fazolek ulámejte stopky, delší fazolky přelomte napůl. Povařte v osolené vodě 1-2 minuty, aby byly pořád křupavé na skus. Sceďte, nasypte do misky, posolte, opepřete a zakapejte dobrým olivovým olejem. Promíchejte a je hotovo. Podobně připravené fazolky můžete použít i do salátu či jiných jídel.

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Rychlé těstoviny s krémovým kozím sýrem

    6 června, 2023

    Baba ganoush (lilkový dip/pomazánka)

    11 srpna, 2023

    Rychlá restovaná zelenina alá Asie

    1 května, 2023
  • Recepty

    Květákové placičky s bylinkovým dipem (inspirováno receptem z Apetitu)

    10 července, 2023 /

    Využijete:květák, jarní cibulku, bazalku, petrželku, česnekové výhonky 350g květáku rozdělte na růžičky a povařte doměkka, aby byl stále pevný na skus. Nechte zchladnout, poté rozmixujte nahrubo a promíchejte s 50g strouhanky, 100g nastrouhaného čedaru, 1 vejcem, 1 česnekovým výhonkem nasekaným najemno a půl lžičkou sušených bylinek (tymián, oregano…), osolte, opepřete. Ze směsi tvarujte placičky, vyskládejte na pečící papír na plech a pečte na 200 stupňů 12-14 minut dozlatova. Podávejte s dipem například z jogurtu/zakysané smetany, osolte, opepřete, přidejte nasekané bylinky a jarní cibulku, případně trochu citronové šťávy a olivového oleje. Jsou výborné i studené.

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Pečená rajčata s cottage sýrem (podle Paleosnadno)

    15 září, 2025

    Pomazánka z červené řepy

    26 června, 2023

    Smetanová omáčka z kedlubnu s mangoldem (podle Jimejinak.cz)

    24 července, 2025
  • Recepty

    Placičky z červené řepy (inspirováno receptem Green Kitchen)

    9 července, 2023 /

    Využijete: červenou řepu, bazalku, jarní cibulku, česnekové výhonky 350g řepy nastrouháme najemno, 3 snítky bazalky nasekáme najemno, cca 3 jarní cibulky a 2 česnekové výhonky nakrájíme najemno, vsypeme do mísy, přidáme 2 vejce, 150g ovesných vloček, 200g rozdrobené fety nebo tofu, lžičku soli, pepř. Promícháme a dáme na 30 minut do lednice, aby vločky vsákly tekutiny. Potom tvoříme z hmoty placičky a smažíme na pánvičce dozlatova z obou stran. Podáváme s naším čerstvým salátem 🙂

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Cuketové placičky s bylinkovým dipem a mrkvovou raitou

    26 srpna, 2023

    Květákové placičky s bylinkovým dipem (inspirováno receptem z Apetitu)

    10 července, 2023

    Quiche z mangoldu a listů řepy

    27 června, 2025
  • Recepty

    Květáková polévka s ovesnými vločkami (inspirováno receptem Petra Klímy)

    6 července, 2023 /

    Využijete: květák, česnekové výhonky, mrkev, jarní cibulku, petrželku Na oleji nebo ghí orestujete jednu cibuli, cca 2 česnekové výhonky, 70g ovesných vloček, zalijeme litrem vody, přidáme 200 g květáku, kmín, osolíme. Povaříme doměkka, potom opepříme a rozmixujeme dohladka. V menším hrnci povaříme v osolené vodě dvě mrkve nakrájené na kolečka a 150g květákových růžiček doměkka (zelenina je akorát ponořená). Zeleninu vlijeme i s vodou do polévky, dochutíme trochou majoránky, případně osolíme, opepříme. Posypeme petrželkou a jarní cibulkou.

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Chipsy z kadeřávku

    24 července, 2025

    Bleskové těstoviny s omáčkou z řepy s fetou (inspirováno receptem z Apetitu)

    5 srpna, 2025

    Boloňská omáčka s čočkou(inspirováno The Bean Book od Rose Elliot)

    27 července, 2023
  • Recepty

    Kari – základní recept

    4 července, 2023 /

    Využijete: mrkev, brokolici, vyloupaný hrášek, thajskou bazalku Na oleji či ghí orestujeme jednu velkou cibuli, 2 stroužky česneku, 2 cm čerstvého zázvoru nastrouhaného. Přidáme koření, např. lžičku mletého římského kmínu, koriandru, kurkumy, půl lžičky kardamonu, skořice. Necháme rozvonět a potom vsypeme na kostičky nakrájenou mrkev (asi 3 kusy), 2 brambory, přelijeme vodou, tak aby byla zelenina ponořená a vaříme. Když už je zelenina měkká, přidáme růžičky brokolice (případně mangold, špenát…), vyloupané kuličky hrášku, scezenou konzervu cizrny, na kostičky nakrájené tofu a jednu konzervu kokosového mléka. Chvilku povaříme, dochutíme solí, pepřem, posypeme bylinkami: thajskou bazalkou či koriandrem (pokud jste si zamrazili s dřívějších bedýnek :))

    Čtěte dál...
    Jana Šimonová

    Také by se mohlo líbit...

    Placičky z červené řepy (inspirováno receptem Green Kitchen)

    9 července, 2023

    Ředkvičková pomazánka

    8 května, 2023

    Kari s malabarským špenátem, amarantem, cuketami…

    14 července, 2025
678910
Farma Mezi řádky © 2025
  • Zásady ochrany osobních údajů