Recepty

Mrkvové placičky na dva způsoby

Využijete:mrkev, jarní cibulku, bylinky, chilli papričky

Mrkvové placičky se zázvorem podle Green Kitchen

500g mrkve najemno nastrouhané, 2 lžíce zázvoru čerstvě nastrouhaného, 75 gramů ovesných vloček, 1 vejce, bylinky (kopr, petrželka…) a lžičku soli smíchejte v míse a nechte 15 minut odstát. Smažte na pánvičce dozlatova. Pokud by se placičky rozpadaly, přidejte ještě jedno vejce.

Mrkvový falafel s jogurtovým dipem inspirovaný receptem z Apetitu

2 střední mrkve nastrouhané najemno, 1 scezenou konzervu cizrny, 2-3 jarní cibulky, 1 lžičku mletého kmínu, l lžíci kořenící směsi harissa, 2 lžíce hladké mouky, ½ lžičky kypřícího prášku dejte do kuchyňského robota a nasekejte či rozmixujte najemno. Přendejte do mísy, přidejte 1 vejce, osolte, opepřete a vmíchejte asi 80g strouhanky. Směs přikryjte a nechte vychladit v lednici.

Potom můžete ze směsi dělat kuličky a smažit v oleji (klidně ještě obalené v extra strouhance) nebo udělejte ze směsi placičky, potřete je olivovým olejem a pečte v troubě na 190 stupňů asi 15 minut, potom otočte a pečte ještě 10 minut.

Na dip utřete stroužek česneku s 2 lžícemi pasty tahini, přidejte 200g bílého jogurtu, nasekanou petrželku, citronovou šťávu, sůl a pepř dle chuti. Kdo rád pálivé, přidá si i nasekané chilli. A nezapomeňte si udělat nějaký salát!

Napište nám

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *