Focaccia s rajčátky podle Apetitu
Využijete: cherry rajčátka, šalotku, tymián
500g hladké mouky vsypte do mísy a rozdělte na poloviny, do jedné vmíchejte 7g droždí, do druhé strany 2 lžičky soli. Poté vše smíchejte dohromady. Uprostřed mouky udělejte důlek, přilejte 2 lžíce olivového oleje a 300-400ml vlažné vody. Pracovní plochu posypte moukou a vyklopte na ni těsto. Hněťte ručně 5-10 minut, až je těsto měkké a méně lepivé. Přendejte do čisté mísy, přikryjte čistou utěrkou a nechte 1 hodinu kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
Zapékací mísu o rozměrech 25×35 cm vymažte olejem. Těsto vyklopte do mísy či pekáče a roztáhněte ho tak, abyste jím neplnili formu. Přikryjte utěrkou a nechte kynout dalších 35-45 minut.
Troubu předehřejte na 200 stupňů. Potřete si ruce olejem a pomocí prstů vytvořte po celé ploše těsta charakteristické důlky. 300G přepůlených rajčátek, 1 šalotku (nakrájenou na kroužky a rozebranou na proužky) a 2-3 lžíce kaparů rozložte na těsto a lehce přitlačte. Posypte vločkovou solí a pokapejte trochou olivového oleje. Pečte asi 35 minut dozlatova. 10 minut před koncem pečení posypte focacciu tymiánem (v originále je rozmarýn, ale tymián je také výborný), aby se lístky nespálily.
Ještě horkou focacciu pokapejte 1-2 lžícemi olivového oleje. Nakrájejte na čtverce, posypte tymiánem a podávejte.
Něco navíc: Focaccia bude skvělá i s olivami a nakrájenými sušenými rajčaty.