Univerzální „zelená“ polévka
Využijete: špenát, mangold, ředkvičkovou nať, kadeřávek (ale i kopřivy a další jedlé zelené listy), petrželku
Na oleji či ghí orestujte jednu cibuli a 2 stroužky česneku, přisypte 2-3 brambory nakrájené na kostičky (podle toho, jak hustou/krémovou polévku chcete mít), jednu mrkev na kostičky, zalijte litrem vody (případně zeleninového/kuřecího vývaru), osolte a nechte vařit, dokud brambory nezměknou. Mezitím omyjte a nahrubo nasekejte vše zelené, co chcete do polévky dát. Jakmile jsou brambory vařené, hoďte vše zelené do hrnce, jen aby zelenina lehce zavadla. Stihnete nakrájet petrželku. Pak už vše v hrnci rozmixujte, dochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem. Můžete zjemnit trochou smetany, klidně rostlinné. Vsypte petrželku a hotovo.
Pokud je polévka moc hustá, přilijte trochu vody, pokud je moc řídká, můžete ji ještě zahustit tím, že do už vařené polévky hodíte hrst či dvě ovesných vloček a necháte je nabobtnat. Případně můžete na zahuštění polévky kromě brambor použít i jáhly (cca 4 lžíce), přidáte je do hrnce na začátku spolu s bramborami a společně rozmixujete.
![](https://farmameziradky.cz/wp-content/uploads/2023/05/zelena-polevka-951x1024.jpg)
![](https://farmameziradky.cz/wp-content/uploads/2023/05/spenatove-livance-75x75.jpg)
![](https://farmameziradky.cz/wp-content/uploads/2023/05/asie-restovana-zelenina-75x75.jpg)