Polévka z pečených kedluben a červené čočky podle Petra Klímy
Využijete: kedlubnu gigant, pažitku, šalotky
Kedlubnu oloupejte, nakrájejte na kousky, poprašte lžící sušeného česneku, osolte, zakápněte olivovým olejem a pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 30 minut. Občas během pečení promíchejte.
V hrnci osmahněte nahrubo nakrájenou šalotku, zasypte lžičkou kmínu, chvíli restujte. Zalijte litrem vody, přidejte 100g loupané červené čočky, lžičku zeleninového bujonu (např. Wurzl), lžičku soli a vařte, dokud nezačne čočka měknout. Nakonec přidáme upečené kedlubny a 3 lžičky čerstvého strouhaného křenu (nemusí být). Rozmixujeme na jemný krém. Dle potřeby dosolíme, zjemníme smetanou a posypeme nakrájenou pažitkou.