Pastýřský koláč s čočkou a pastiňákovo-bramborovým pyré
Využijete: šalotku, pórek, mrkev, petržel, pastinák, řapíkatý celer, brambory
Uvařte 225g zelené čočky nebo čočky beluga, jakmile je měkká, sceďte přebytečnou vodu.
Uvařte na kostičky nakrájené brambory a pastinák v osolené vodě, potom přidejte mléko nebo smetanu, rozmačkejte nebo rozmixujte na pyré, dosolte dle chuti. Dohromady chcete alespoň 750g pyré.
Na pánvi osmahněte na ghí nebo olivovém oleji jednu šalotku, pórek, stroužek česneku, jednu velkou mrkev (nebo přiměřené množství menších) nakrájenou na malé kostičky, půl svazku řapíkatého celeru, jednu petržel také na kostičky. Můžete přidat i žampiony nakrájené na menší kousky. Po chvíli přidejte půl lžičky sušeného tymiánu a majoránky, 2 lžíce rajského protlaku, uvařenou čočku, osolte a opepřete. Můžete zalít i trochou červeného vína a chvilku povařit, aby se odpařil alkohol.
Zapékací misku vymažte máslem, vsypte zeleninovou směs s čočkou. Nahoru rozprostřete bramborové pyré a pečte na 200 stupňů asi 30-40 minut.
Obměna: Pyré můžete před pečením ještě posypat strouhaným čedarem nebo jiným sýrem.