Palak Paneer
Využijete: tatsoi (nebo klasický špenát), šalotku, cherry rajčátka či rajčata
200g tatsoi propláchněte a krátce ho spařte ve vroucí osolené vodě. Potom ho ihned zchlaďte v ledové vodě, sceďte, mírně vymačkejte a spolu s 5g oloupaného zázvoru rozmixujte na hladké pyré.
V pánvi orestujte na ghí či oleji nakrájenou šalotku, po chvíli přidejte 1 lžičku mletého římského kmínu, garam masaly, mleté kurkumy, půl lžičky mletého kardamonu a nechte rozvonět. Potom přidejte pokrájených 5 cherry rajčátek či jedno velké rajče, 3 podrcené stroužky česneku a ještě chvíli restujte. Přilijte pyré z tatsoi, špetku chilli (nebo kousek chilli papričky), mleté skořice a sůl. Asi po minutě přilijte 100g smetany ke šlehání a nechte ještě chvíli probublávat. Dochuťte dle vlastních preferencí.
Na další pánvi opečte 250g sýra paneer nakrájeného na kostky, pokud nesežene paneer, můžete použít halloumi.
Podávejte s rýží nebo chlebem naan.
TIP: Na domácí naan smíchejte 225g hladké mouky, 140g vlažného mléka, 30g rostlinného oleje, špetku krupicového cukru, 8g soli, 6g kypřicího prášku do pečiva. Vytvořte těsto, nechte 15 minut odpočinout. Rozdělte na 4 kuličky, z každé vyválejte placku, opékejte na pánvi, hotové potřete máslem. Na sýrový naan nastrouhejte 85g čedaru, každou kuličku rozmáčkněte dlaní, zabalte do ní ¼ sýra, opět udělejte kuličku, nechte odpočívat dle původního receptu a potom rozválejte na placky a postupujte stejně jako u klasické verze.