Recepty

Ukrajinský bořč (inspirováno receptem ze Zeleninové kuchařky Petra Klímy)

Využijete: červenou řepu i s natí, mrkev, zelí, kopr či petrželku

Na oleji osmahneme jednu cibuli, 1 mrkev na kostičky, 2 řapíky celeru na plátky, jednu zelenou papriku nakrájenou na nudličky spolu s 2 kuličkami nového koření, černého pepře a 2 bobkovými listy. Přidáme na plátky nakrájené 2 stroužky česneku a 2 lžíce cukru, necháme zkaramelizovat. Dále přidáme 3 lžíce rajského protlaku a 4 lžíce sojové omáčky. Opět chvíli restujeme.

Zalijeme litrem vody, přidáme nahrubo nastrouhané 2 řepy, asi hrst či dvě nakrájeného zelí, na kostky nakrájenou bramboru, 2 lžíce nasekaných sušených hub a vaříme asi 40 minut.

Potom přidáme 2 lžíce jablečného octa, trochu soli. Polévka by měla být sladkokyselá. Podle potřeby přidáme cukr nebo sůl. Na samý závěr přidáme scezenou plechovku bílých fazolí (nebo uvaříme vlastní), nasekané mladé listy řepové natě. Minutu povaříme a posypeme koprem nebo petrželkou. Podáváme se lžící zakysané smetany.

Napište nám

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *