Recepty

Kapustové rolky a kapusta s vajíčkem

Využijete: hlávkovou kapustu, bylinky

Oddělte 10 větších listů, odřízněte tuhé řapíky a listy povařte cca 2 minuty v horké vodě, potom hned zchlaďte. Zbytek kapusty nakrájejte, hrnek nakrájené kapusty přidáte do omáčky. Ze zbytku si můžete udělat třeba tohle jídlo:

Na oleji/ghí orestujete cibulku, můžete přidat slaninu nebo tempeh/uzené tofu, potom přidejte kapustu (je možné ji předem povařit ve vodě, ale křehké listy ze středu kapusty můžete rovnou pouze orestovat). Jakmile je kapusta měkká, rozklepněte do pánve 2-3 vejce. Podávejte posypané bylinkami s chlebem nebo bramborem.

Zpět k závitkům 🙂

Verze masová (podle Cukrfree):

Na náplň smícháme 600g mletého masa, 1 vejce, 1 střední cibuli nadrobno nakrájenou, 2 stroužky česneku prolisované, 2 lžičky soli, 1 lžičku pepře, půl lžičky muškátového oříšku, 100g strouhaného sýra.

Verze vegetariánská (dle Green Kitchen):

Na pánvi orestujte 1 cibuli, 2 stroužky česneku, přidejte 250g žampionů, bylinky (tymián, oregano…), po chvilce přidejte 250g nastrouhané mrkve, černé fazolky (množství cca z jedné konzervy nebo uvařte vlastní). Můžete přidat i hrst nasekaných ořechů (vlašské…). Osolte, opepřete, nechte vychladnout. Potom přisypte 100g sýra a můžete přidat ještě hrst rozinek.

Připravíme rolky – doprostřed dolní části listu dáme náplň, přehneme strany listu přes ni srolujeme. Vyskládáme do pečící nádoby.

Ještě připravíme rajčatovou omáčku: Orestujeme ještě jednu cibuli a 2 stroužky česneku, hrnek nakrájené kapusty, po cca 2 minutách přidáme bylinky, 2 lžíce protlaku, potom rajčata z konzervy, osolíme, opepříme, 5 minut povaříme a přelijeme omáčkou rolky. Přikryjeme nádobu poklicí/zakryjeme alobalem, pečeme na 190 stupňů 50 minut.

Napište nám

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *