Recepty

Univerzální „zelená“ polévka

Využijete: špenát, mangold, ředkvičkovou nať, kadeřávek (ale i kopřivy a další jedlé zelené listy), petrželku

Na oleji či ghí orestujte jednu cibuli a 2 stroužky česneku, přisypte 2-3 brambory nakrájené na kostičky (podle toho, jak hustou/krémovou polévku chcete mít), jednu mrkev na kostičky, zalijte litrem vody (případně zeleninového/kuřecího vývaru), osolte a nechte vařit, dokud brambory nezměknou. Mezitím omyjte a nahrubo nasekejte vše zelené, co chcete do polévky dát. Jakmile jsou brambory vařené, hoďte vše zelené do hrnce, jen aby zelenina lehce zavadla. Stihnete nakrájet petrželku. Pak už vše v hrnci rozmixujte, dochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem. Můžete zjemnit trochou smetany, klidně rostlinné. Vsypte petrželku a hotovo.

Pokud je polévka moc hustá, přilijte trochu vody, pokud je moc řídká, můžete ji ještě zahustit tím, že do už vařené polévky hodíte hrst či dvě ovesných vloček a necháte je nabobtnat. Případně můžete na zahuštění polévky kromě brambor použít i jáhly (cca 4 lžíce), přidáte je do hrnce na začátku spolu s bramborami a společně rozmixujete.

Napište nám

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *