Recepty

Mrkvová polévka a pesto z mrkvové natě

V této rubrice budeme postupně publikovat recepty jako inspiraci, co připravit z našich výpěstků. A u jaké jiné zeleniny začít než právě u mrkve, královny mezi zimní zeleninou. Nehledě na to, že ji máme ve znaku naší farmy!

Recept na polévku je upravenou verzí skvělé polévky, kterou jsem ochutnala na semináři Jídlověda Margit Slimákové, receptů na mrkvové pesto je plný internet, toto je moje verze.

Mrkvová polévka

Ingredience

  • 500g mrkve nakrájené na silnější kolečka
  • 1 cibule na kostičky
  • 2 stroužky česneku
  • 1l zeleninového vývaru nebo vody
  • 1 lžička perníkové koření
  • sůl, pepř, zázvor
  • čerstvé lístky koriandru dle chuti
  • ghí nebo olivový olej
  • větší hrst kuskusu

Postup

Na přepuštěném másle nebo oleji orestujeme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme nakrájenou mrkev, zalijeme litrem vývaru nebo vody, vaříme, dokud není mrkev měkká. Potom rozmixujeme tyčovým mixerem, ochutíme solí, pepřem, perníkovým kořením, přisypeme kuskus a ještě 2 minuty povaříme. Nakonec vmícháme nasekaný koriandr, kdo máte rádi. Pokud by polévka byla moc hustá, ještě doředíme vodou, pokud moc řídká, můžete zahustit přidádím kuskusu.

Tip: Na talíři můžeme ozdobit lžičkou mrkvového pesta.


Pesto z mrkvové natě

Ingredience

  • nať z jednoho svazku mrkve
  • stroužek česneku
  • citronová šťáva
  • slunečnicová semínka
  • mandle (případně jiné oříšky)
  • parmezán nebo grana padano
  • sůl, pepř
  • olivový olej

Postup

Nať očistíme, máme-li mladou nať, použijeme ji celou, jinak otrháme jemnější části natě a tvrdé stonky vyhodíme. Dáme do mixéru spolu s ostatními ingrediencemi kromě sýru, množství upravte dle vlastních preferencí, rozmixujeme. Mezitím si do misky nastrouháme najemno sýr, přidáme rozmixované ingredience a promícháme. Používáme úplně stejně jako klasické pesto z bazalky či jiných bylinek.

Tip: V zimě můžeme připravit těstoviny s pestem a pečenou zeleninou: nakrájíme na kostky mrkev, dýni, brambory, pastiňák… promícháme v míse se solí, sušenými bylinkami a olivovým olejem, vysypeme na plech a pečeme 30 minut na 200 stupňů. Na talíř dáme nejprve porci těstovin s pestem, navrch nasypeme pečenou zeleninu, můžeme posypat ještě sýrem, přidat olivy, zkrátka co, kdo má rád! A nebo zkuste připravit verzi se špaldovými kroupami namísto těstovin.

3 Comments

  • Monika Krausová

    Dobrý den,
    objednala jsem si Vaše bedýnky, tisknu si recept a těším se až si uvařím polévku i s pestem – samozřejmě až z vaší bedýnky!
    Tak ať se Vám práce daří!

    Monika

    • Jana Šimonová

      Dobrý den, mnohokrát děkujeme – za objednávku i za přání, a v neposlední řadě i za komentář! Taky už se moc těšíme na jaro a první dodávky bedýnek, jejichž součástí budou i další recepty 🙂

  • Markéta Cimbulková

    Dobrý den,
    našla jsem si Vás na netu, když jsem hledala zdroj farmářských produktů. Jste kousek od nás…. Jsem z Mladé Vožice, původně však z města….takže zatím žádné záhonky na zahrádce :-).
    Prosím napište více info o Vaší nabídce a možnosti „předplacení“ bedýnek.
    Děkuji. Markéta C.

Napište nám

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *